De “via crucis” voor de honden in Spanje is begonnen

Oeps ... foto ontbreekt!

De “via crucis” voor de honden in Spanje is begonnen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is Pasen en dat houdt in dat veel mensen op vakantie gaan of zijn gegaan waarbij veel Spaanse hondenbezitters plotseling niet meer weten wat ze moeten doen met die hond die hun dochter of zoon zo graag wilde hebben. Een hond meenemen op vakantie is lastig en een hond naar een opvang sturen is duur dus helaas kiest men er dan vaak voor om een hond in de steek te laten of nog erger te vermoorden.

De vakantieperiodes in Spanje zijn een regelrechte “via crucis” (kruisweg of lijdensweg) voor de honden die vaak (maar natuurlijk niet altijd) worden gedumpt om plaats te maken voor een zorgeloze vakantie. Nu is de Paasvakantie ofwel Semana Santa net voorbij in Spanje en kunnen de dierenasiels weer een stijging gaan waarnemen in honden die opgevangen moeten worden omdat ze in de natuur gedumpt werden door hun baasjes.

Een 40% van de honden die achtergelaten wordt gebeurt in tijden van een vakantie zoals de paasvakantie, de zomervakantie en de kerstperiode aldus het online platform Snau. Helaas menen nog steeds veel te veel mensen dat het nemen van een hond hetzelfde is als het kopen van speelgoed voor hun zoon of dochter. Het probleem is echter dat kinderen vaak (maar natuurlijk niet altijd) snel uitgekeken raken op speelgoed en een puppy wordt groter en dan is de lol er meestal van af.

Volgens een studie van de Fundacion Affinity is een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden in de steek te laten de ongewenste geboortes of zwangerschap (15%). Als tweede belangrijke is het niet te corrigeren gedrag van de hond (13%) de reden voor het in de steek laten terwijl het einde van het jachtseizoen (13%) als derde belangrijke reden wordt opgegeven. Ook de economische factor (12%) speelt nog steeds een rol terwijl ook het verlies of gebrek aan interesse (8%) in het dier (alsof het speelgoed is) een van de redenen is.

In 2016 werden er volgens de Fundación Affinity 104.447 honden in de steek gelaten wat oploopt naar meer dan 137.000 dieren als men ook de katten meetelt. 45% van de in de steek gelaten honden wordt geadopteerd terwijl er in 20% gevallen sprake is van een overlijden van een hond vanwege ziekte of verwonding of waarbij ze naar opvanghuizen gaan. In 16% van de gevallen kan een hond teruggegeven worden aan de eigenaar, in 12% blijft een hond in een asiel en in 7% van de gevallen wordt een dier opgeofferd, een percentage wat de laatste jaren aan het dalen is. Wat ook opvalt is dat 70% van de honden die in de steek worden gelaten puppy’s zijn.

Ga naar de inhoud