Hoe laat staan de Spanjaarden op en hoe laat gaan ze naar bed

Hoe laat staan de Spanjaarden op en hoe laat gaan ze naar bed

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Degene die in Spanje woont weet dat de dagindeling compleet anders is dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Zo heeft men een ander dagritme van weinig ontbijt, tijdens het werk gaan ontbijten, een lange en warme middagmaaltijd, tapas indien mogelijk en dan laat tussen de 21.00 en 22.00 uur avondeten. Daarnaast hebben de Spanjaarden ook een ander ritme van slapen en opstaan, zowel voor volwassenen alsook voor kinderen.

Drie van de vier Spanjaarden (72%) geeft in een barometer (onderzoek) van het Sociologisch Instituut (CIS) aan dat ze pas na 23 uur naar bed gaan terwijl 85% aangeeft voor 9 uur op te staan. Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.

Het merendeel van de Spanjaarden staat ‘s-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur ‘s-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat. Slechts 14% geeft aan dat ze op doordeweekse dagen later dan 10 uur opstaat.

Ontbijt, lunch en diner. 50% van de Spanjaarden geeft aan dat ze alle drie de maaltijden nuttigen terwijl 26% aangeeft zelfs vier keer te eten en 5,3% vijf keer per dag eet. Het merendeel van de Spanjaarden eet het liefst thuis, al is dat niet altijd mogelijk.

57,2% van alle Spanjaarden sport regelmatig en een op de drie Spanjaarden doet dat dagelijks. 71,3% van de Spanjaarden zegt dat hun gezondheid goed is terwijl 65,1% aangeeft zich nooit ziek te melden op het werk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.