skip to Main Content
Hoe laat staan de Spanjaarden op en hoe laat gaan ze naar bed

Hoe laat staan de Spanjaarden op en hoe laat gaan ze naar bed

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Degene die in Spanje woont weet dat de dagindeling compleet anders is dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Zo heeft men een ander dagritme van weinig ontbijt, tijdens het werk gaan ontbijten, een lange en warme middagmaaltijd, tapas indien mogelijk en dan laat tussen de 21.00 en 22.00 uur avondeten. Daarnaast hebben de Spanjaarden ook een ander ritme van slapen en opstaan, zowel voor volwassenen alsook voor kinderen.

Drie van de vier Spanjaarden (72%) geeft in een barometer (onderzoek) van het Sociologisch Instituut (CIS) aan dat ze pas na 23 uur naar bed gaan terwijl 85% aangeeft voor 9 uur op te staan. Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.

Het merendeel van de Spanjaarden staat ‘s-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur ‘s-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat. Slechts 14% geeft aan dat ze op doordeweekse dagen later dan 10 uur opstaat.

Ontbijt, lunch en diner. 50% van de Spanjaarden geeft aan dat ze alle drie de maaltijden nuttigen terwijl 26% aangeeft zelfs vier keer te eten en 5,3% vijf keer per dag eet. Het merendeel van de Spanjaarden eet het liefst thuis, al is dat niet altijd mogelijk.

57,2% van alle Spanjaarden sport regelmatig en een op de drie Spanjaarden doet dat dagelijks. 71,3% van de Spanjaarden zegt dat hun gezondheid goed is terwijl 65,1% aangeeft zich nooit ziek te melden op het werk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Geachte dames en heren,

  Reactie om advertentie blokker uit te schakelen.

  Geen enkel adverteerder of website Kan en/of wil MIJ DE GARANTIE GEVEN dat mijn gegevens niet worden misbruikt.!

  Van 87 miljoen mensen van over de hele wereld zijn Privacy gegevens misbruikt o.a. door Facebook adverteerders . De baas Zuckerberger of hoe zijn naam ook is heeft Openlijk zijn excuses aangeboden en geintervieuwed op de Nederlandse Televisie. van 90.000 mensen in Nederland zijn de Privacy gegevens misbruikt.

  Ik kom zelf uit de automatiseringswereld en weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om een goed en foutloos programma te maken en met alles en iedereen of ieders wens rekening te houden

  Ik vind uw Spanje nieuws heel goed en heel af en toe een commentaar maar doe daar verder niet aan mee om eindeloze discussies te voorkomen .

  DUS gelieve niet bij elke nieuw bulletin of ik de ad blocker eraf wil halen . Ik negeeer het gewoon kan ook.

  ik begrijp uw standpunt inzake het betaalbaar houden van uw nieuws krant maar zoals ik al zei geen enkele adverteerder of link op die webistes kan mij en/of wil de garantie geven niets te misbruiken.

  Met vriendelijke groeten Koos Verkerk

 2. Ook in de regio Cadiz is toch het middag maaltijd wel het grootste en s´avonds dan wat kleinere hapjes . Men heeft een paar keer over Andalucia dat is namelijk 2 maal zo groot als heel Nederland. BV. San Juan de los Terreros naar Ayamonte korste route is 622 Km zo iets als Groningen naar Parijs korste route 651 Km en ook daar is het eten anders en de gewoontes ook.

 3. Ik lees niets over de siesta. Het korte slaapje wat vaak gedaan wordt na de middagmaaltijd. Vooral in de zomer maanden. Daardoor kunnen de Spanjaarden ook later opblijven.

 4. Als wij in Spanje zijn, wij verblijven tussen de Spanjaarden, doen wij gewoon mee met hun gewoontes en ritmes.

 5. Als je in een bepaald bioritme zit en uw aantal uren kunt slapen heeft het weinig invloed wanneer men gaat slapen. Het heeft juist wel invloed wanneer men constant de slaaptijdstippen gaat veranderen. Zo kan uw bioritme niet meer volgen en krijg je problemen.

 6. Ik woon nu meer dan 20 jaar in Spanje en er valt me een fout op in het artikel. Er staat dat de spanjaard s middags tapas eet… mijn ervaring zegt dat een spanjaard deze tapas s avonds eet, niet s middags. S middags houden ze van een uitgebreid 3 gangen menu. De tapas zijn s avonds dan ook lichter verteerbaar.

   1. Hier in het noorden zie ik alle spanjaarden s middags een volledige menu eten en s avonds tapas of andere kleinigheid. En dan doe ik uiteraard vrolijk mee…..

 7. Behalve dat dit ongezond is zag ik dat kinderen daardoor te laat naar bed gaan.
  En zo bijvoorbeeld misdaadfilms met geweld kunnen zien op tv. Ik was bij een gezin en zag een meisje van negen haar hoofd wegdraaien terwijl er op tv iemand door zijn hoofd werd geschoten en het bloed rondspatte. Ze wist niet waar ze kijken moest, het deed mij zeer te zien wat het haar aandeed. Wij weten dat het filmtrucs zijn. Filmkeuringen en wetten over tijdstippen van geweldfilms werken dus zo ook niet.

 8. Ik dacht dat het wetenschappelijk bewezen was dat eten voor het slapen gaan ongezond is omdat je de calorieën niet meer wegwerkt

  1. Eten voor het slapen gaan is niet noodzakelijk slecht. Het hangt vooral af van je eetgewoonte en ouderdom. Wat we eten wordt omgezet naar suikers in het bloed die we dan gebruiken om meer energie te leveren. Dit wil dus ook zeggen dat het suikerniveau schommelt gedurende de dag. Dat merken we aan het voldaan zijn of het honger hebben.
   Deze suikers die we niet gebruiken worden dan omgezet en opgeslagen als vet. We dienen ook naar de snelheid van suikervorming te kijken, die is sterk afwisselend van welk eten je nuttigt.
   Tijdens je slaap herstelt je lichaam en wordt spiermassa gebouwd. Wanneer je dan 8 uur lang geen voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit proces minder effectief werken. Meer spiermassa (of het behoudt ervan) zorgt ervoor dat je metabolisme hoog blijft. Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af, wat een reden is waarom mensen zwaarder worden als ze ouder worden. Hun metabolisme vertraagt en suikers worden sneller omgezet naar vet. Tevens heeft het lichaam de neiging om meer vet te produceren.
   Wat echter wel bepalend is in het al dan niet opslaan van vet is je hele eetpatroon, je training en je dagelijkse activiteiten.
   Feit is wel wanneer je meer eet dan je verbruikt, wordt het hoe dan ook omgezet in vet.
   Vermijd zeker snacks en alcohol voor het slapen gaan.

  2. Daarom eten ze s avonds tapas en niet s middags zoals in het artikel staat

   1. Dan leef jij niet in Andalucia of beter gezegd niet in Almeria waar tapas gratis zijn.

    1. In de provincie Málaga waar ik al geruime tijd woon, eet men ‘s middags meestal een dagmenu bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. ‘s Avonds worden hier meestal tapas gegeten. Het dagmenu is dan ook enkel ‘s middags verkrijgbaar.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken