De voordelen van de koop van nieuwbouwwoningen in Spanje

De voordelen van de koop van nieuwbouwwoningen in Spanje
Beeld: Rayos de Sol

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Wanneer je op zoek bent naar een woning in Spanje is het belangrijk af te wegen wat je precies zoekt. Daarbij zijn natuurlijk de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden erg van belang. Eén van de belangrijke keuzes die gemaakt zal moeten worden is of je een bestaande woning zoekt of juist een nieuwbouwwoning in Spanje wilt kopen.

Koop je een bestaande woning in Spanje, dan is de woning vaak al wat ouder en soms zelfs gedateerd. Daarbij komt dat tot 15 jaar geleden de kwaliteit van woningen in Spanje een stuk lager was, vooral omdat er een grote vraag was naar woningen.

De afgelopen 15 jaar is er vooral op het gebied van kwaliteit en isolatie een revolutie geweest. Het is natuurlijk best mogelijk dat een oudere woning zijn charme heeft, maar weegt het ook op tegen de talrijke voordelen van een prachtige nieuwbouwwoning aan de Spaanse kust?

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning of –appartement, weet je zeker dat je een zorgeloze tijd tegemoet gaat. Alles is immers splinternieuw en werkt zoals het hoort. En gaat er toch iets mis, dan kan je rekenen op garantie. Tevens zijn er geen onderhoudswerken of verbouwingen waar je direct aan moet beginnen.

Een nieuwbouwwoning is van hogere kwaliteit

Zoals al aangegeven is er de afgelopen 15 jaar veel veranderd in de wijze van bouwen in Spanje. Door de vastgoedcrisis zijn bouwers bewust geworden dat niet simpelweg alles meer te verkopen is. Men is zich beter gaan inleven in wat de klant zoekt en daarmee is de kwaliteit enorm verbeterd ten opzichte van zo’n 20 jaar geleden. Niet alleen qua materiaal en constructie is een grote verbetering zichtbaar.

De kwaliteit heeft ook invloed op het energieverbruik; waar tot 20 jaar geleden vaak zelfs enkele beglazing werd gebruikt zien we nu zeer goede dubbele beglazing met aluminium kozijnen. Bouwkwaliteit en bouwmaterialen zijn veel beter dan in de voorgaande jaren.

Een nieuwbouwwoning in Spanje is veel energiezuiniger

Als je een auto of een nieuwe wasmachine koopt verwacht je dat ze energiezuinig zijn. Waarom zou je daar dan geen rekening mee houden bij de aankoop van een vakantiehuis of een appartement in Spanje? Op dat terrein is er de voorbije jaren een forse vooruitgang geboekt en maken de bouwers gebruik van duurzame energie voor een deel van hun stroomvoorziening. Koop je vastgoed dat in de jaren negentig of eerder gebouwd werd, dan zal het energieverbruik beslist een stuk hoger liggen.

Luxe complexen met veel voorzieningen

Als je in een residentie koopt, profiteer je vaak van de goed onderhouden, mooi ingerichte gemeenschappelijke ruimten met stijlvolle zwembaden en ontspanningsgebieden. Een indoor spa met sauna, verwarmd zwembad en jacuzzi zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Ook een kleine sportfaciliteit en kinderspeeltuin op het complex zien we steeds vaker.

De tegenwoordige nieuwbouwprojecten bevinden zich vaak op de beste locaties. Juist doordat iemand die een woning in Spanje koopt anno 2019 vaak heel goed weet wat hij/zij zoekt zullen de projectontwikkelaars zich moeten onderscheiden. Projecten zijn vaak goed ingedeeld met veel privacy en nieuwbouwwoningen zijn stijlvol en doordacht ontworpen. Hierbij wordt vaak gebruik van natuurlijke lichtinval en prachtig zicht door de grote raampartijen.

Mogelijkheid zelf materialen te kiezen

Als je van plan koopt heb je bij veel nieuwbouwprojecten de mogelijkheid zelf mee te beslissen in de gebruikte materialen. Vloer- en wandtegels, aanrechtbladen, inbouwapparatuur, gebruikte kleuren etc. zijn veelal te kiezen uit een aantal varianten. Hierdoor kun je jouw woning personaliseren en er vanaf de start je eigen stijl aan geven.

Garantie en onderhoudskosten nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning in Spanje biedt nog een belangrijk voordeel: Je koopt een woning met garantie. Daarbij is er sprake van 1 jaar garantie op de woning m.b.t. materiaal en gebreken. De projectontwikkelaars zijn ook verplicht een garantie van 10 jaar te geven op de constructie van de woning.

Wat betreft onderhoudskosten zul je de eerste jaren ook zeker een voordeel hebben. Je koopt immers een nieuwe woning dus alle materialen zijn nieuw en hebben nog geen slijtage. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de boiler, elektrische apparaten, maar zeker ook aan kozijnen en schuivende ramen/deuren. Met weinig of geen onderhoud tijdens het eigenaarschap en goed potentieel voor eventuele toekomstige verkoop, maakt het kopen van nieuwbouw een verstandige investering.

Bron: Rayos de Sol

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
34 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Leuke blog! Woon nu een paar jaar in Spanje en heb vorig jaar een nieuwbouw huis gekocht. Heb de aannemer gevraagd naar de isolatie van het huis en hij was gelijk enthousiast! Daar had hij nl. heel veel aandacht aan besteed. Nu een zomer en een winter verder, kan ik zeggen dat hier goed werk is verricht. In de zomer blijft het huis koel en in de winter koelt het huis maar zeer geleidelijk af. De aannemer is erg goed, zeer behulpzaam (ook met garantie zaken en meerwerk). Ook met de makelaar zeer goede ervaringen gehad. Proces notaris en bank… Lees verder »

Hallo allemaal, Gelukkig lees ik hier een heleboel verstandige opmerkingen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij aankoop. Daar kan een ieder heus wel het zijne uithalen, simpelweg punten waar je aan moet denken en dingen die je je vooraf goed moet realiseren. Daar hoef ik niets meer aan toe te voegen. Dat het bewuste artikel een zuivere advertentie is dat zou eigenlijk bovenaan het bericht aangegeven moeten worden. Nu volstaat de redactie alleen pas helemaal onderaan met bron: ….. . Jammer dat de redactie deze ingezonden advertentie zomaar plaatst, maar aan de andere kant de eerlijkheid gebied… Lees verder »

Ik ben blij met alle opmerkingen en daaruit blijkt maar weer dat er best wel goed opgelet wordt en wat fijn dat de meningen en suggesties ook gedeeld worden zodat ieder daar zijn of haar voordeel mee kan doen. In elk geval heb ik er veel van opgestoken. Bedankt!

Nieuwbouw is niet goed als het gebouw er al enkele jaren staat.
Leidingen, zoals electriciteit en water, kunnen gewoon rot of stuk zijn (vochtigheid). Volgens onze loodgieter zijn er dikwijls problemen met de waterleidingen. en kortsluitingen bij electriciteit.

Na dit alles gelezen te hebben durf ik het helemaal niet meer aan om te kopen in Spanje. Ik zag bijna uitsluitend negatieve opmerkingen over kopen. Kun je dan misschien beter eerst maar eens huren voordat je koopt?

Hallo Cas, Je suggestie van eerst te huren is terecht. Ik heb dit ook gedaan. Er is namelijk een groot verschil tussen 2 weken op vakantie gaan in Spanje en, zeg maar, 6 maanden of langer per jaar daar te verblijven. Er zijn immers zo veel zaken die van minder belang zijn op vakantie (bv op hotel) tegenover daar wonen (supermarkten, apotheken, restaurants, bereikbaarheid én aanbod van openbaar vervoer enz….). Schrik hebben om in Spanje te kopen moet je niet hebben maar wel goed opletten! Naar mijn mening best bij een erkende makelaar kopen; immers, er kunnen nog schulden op… Lees verder »

Graag wil ik uit veel ervaring in Spanje, een klein steentje bijdragen in de vragen. Natuurlijke eerst de persoonlijke keuze, de streek of gebied waar iemand wil gaan kopen – wonen. Gelukkig met de tegenwoordige computer technologie kan men op afstand alle comfort en belangrijke zaken zien en vinden. Als men een tweedehands woning toch wil kopen, dan “niet alles geloven” wat de makelaar of eigenaar u verteld – maar daarna absoluut met de van de eigenaar naam en het adres van het onroerend goed naar het plaatselijke gemeentelijk kadaster kantoor gaan (vaak afdeling gemeentehuis) en is het – “volkomen… Lees verder »

Hallo Frank,
U geeft hier zeer nuttige informatie die veel mensen zal kunnen helpen!

Geachte heer Reginald,

Dank u wel voor uw antwoord.
Ik wil namelijk dat een ander ook nuttige informatie heeft, zich kan beschermen, als hij wil proberen zelfstandig in Spanje zaken te controleren.
Helaas is het begrijpelijk dat een makelaarskantoor deze informatie niet zal geven, want die wil verkopen en/of zaken zelf doen.

06 April 2019 Diverse reacties gelezen en als ingezetene en recidense zoals ik laatste 35 jaar met diverse woningen verdeeld over Spanje ( niet in verhuur ) begrijp ik dat men veel vragen heeft als Buitenlander. Ondanks het feit dat wij bekend zijn met Spanje in grote delen, huren wij gemiddeld 1 tot 2 jaar eerst af in de omgeving alvorens te kopen. Verder zoek niet alleen via Makelaars ( zijn in mijn ogen oplichters eerste klas ) maar ga ook bank instellingen af waar huizen te koop staan. Indien grond kopen direct contact zoeken met gemeente en provinciaal .… Lees verder »

In dat artikel ontbreekt enkel nog de naam van de bouwpromotor. Ik woon aan de kust op ongeveer 40 km van Barcelona. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat men momenteel in Spanje (toch waar ik zit) weerom een immo-ballon aan het “bouwen” is die vroeg of laat zal doorprikt worden. De bouwkranen zijn bij ons niet te tellen, volledig nieuwe verkavelingen (weliswaar ver van centrum en strand) worden er neer gepoot. Ik vraag mij af WIE dat allemaal zal kopen! Ik heb destijds, aan de rand van de oude stad (vlak bij supermarkten, RENFE-station, bushalte, oud centrum,… Lees verder »

Heb het artikel en de reacties gelezen. Bestaande woningen of nieuwbouw, beide opties hebben hun voor en nadelen. Wij hebben net een nieuwbouw voltooid. Zowel op kwaliteit, design als kostprijs hebben wij een fantastische combinatie gevonden met een Spaanse bouwfirma. Het huis voldoet aan de allernieuwste E-normen en is op vele vlakken beter afgewerkt dan de huizen die we in ons thuisland, Belgïe, in onze vorige levens hebben gebouwd of verbouwd. Ik geloof dat het in Spanje niet anders is dan elders in Europa, je hebt goede en betrouwbare aannemers, maar evenzeer malafide prutsers. Mensen die meer details willen mogen… Lees verder »

Ik denk dat de gulden middenweg het beste is. Na lang zoeken, héél veel studie en geduld, uiteindelijk een prachtige gerenoveerde piso of flat gevonden in Torre del Mar (Costa del Sol). De aankoopprijs van de woning was -méér dan 2x goedkoper- dan nieuwbouw, de flat heeft ook de nieuwste moderne bouwmaterialen, dubbel glas, grote ramen met veel licht, reden dat ik wel bewust heb gekozen op noord -west ligging en natuurlijk niet pal op het zuiden. Wat absoluut meetelde, is de locatie: een nog authentieke Spaanse sfeer, dorpskern om de hoek en de supermarkt, het medisch centrum, de winkels,… Lees verder »

Zo is het Frank !

Beste Piet, Inderdaad is dit mijn eerlijke mening en ben echt niet jaloers, helemaal op niemand, ik gun een ieder wat hij kopen wil en kan, maar na lang zoeken en met veel energie had ik het geluk toch wel deze woning te vinden en zonder absoluut niet interessant te willen doen of zijn, was de aankoop van mijn flat (110 m2 opp. incl.terrassen) circa 40% goedkoper dan nieuwbouw in dezelfde omgeving. Moet er wel bij zeggen dat ik goed Spaans spreek en kon zodoende alles vragen aan de constructor/aannemer die het totaal had gerenoveerd. Zelf ben ik gepensioneerd, voel… Lees verder »

Zeer goed Frank, ik woon ook in een buurt waar alle diensten zijn, ja zelfs een ziekenhuis met “huis-artsen” op 500 mtr.
Ik ben niet afhankelijk van mijn auto, ook de Mercadona is dichtbij.
Ik heb daar al lang geleden bewust voor gekozen.

Inderdaad Piet, de locatie is super belangrijk. Sommige mensen en vooral jonge mensen worden vaak gelijk helemaal verrukt van een woning en vlug, vlug en denken niet verder na. Berouw komt later.

Ik ben het eens met wat de meesten schrijven over deze advertentie. Een voor ons belangrijk punt is niet vermeld. Als je zoals wij in een klein dorpje in het binnenland wilt wonen ben je op bestaande bouw aangewezen. Hier nieuwbouw plegen zou doodzonde zijn….

Mooi reclame artikel, maar zijn toch wel veel kanttekeningen bij te bedenken. Als voorbeeld staat er: “De tegenwoordige nieuwbouwprojecten bevinden zich vaak op de beste locaties”. Iemand met gezond verstand kan natuurlijk ook wel bedenken dat de beste locaties al heel lang geleden verkocht zijn…….
Niet objektief en erg eenzijdig.

Advertentie inderdaad. Goede bouwkwaliteit? Wij wonen in een 9 jaar oude woning, flat met dubbel glas maar aluminium kozijnen? Gewoon staal hoor. Het is een groot tochtgat deze woning. Isolatie is er amper. Kwaliteit van de woning is matig.
De goed vaklui nagelaten zijn bouwvakkers hier volgens mij vaak een sluitpost, dus velen met weinig kwaliteit.

Als je wilt zeker zijn dat ze goede materialen gebruiken ( die je zeker zal goed betalen, maar zijn ze gebruikt ? ) zet dan maar je bed erbij zodat je er bent vanaf begin van de bouw tot het laatste. Is dit terug een reclame artikel ??

Dit lijkt me meer een advertentie dan een objectief artikel. De nieuwbouwwoningen zijn zo ontzettend duur, dat je heel wat elektriciteitsrekeningen kunt betalen van het prijsverschil met een bestaande woning. Ook een boiler en keukenapparatuur verdien je zo makkelijk terug. Er zijn heel veel bestaande huizen die op prima locaties staan, wat een onzin om net te doen alsof alleen de nieuwbouw dat voordeel heeft….. Je moet er ook maar van houden, die blokkerige, witte woningen zonder sfeer. Ik vind ze zelf heel lelijk en wat ook belangrijk is, ze hebben veel glas rondom. Voor Spanje lijkt me dat totaal… Lees verder »

Helemaal met je eens Lucy. betaal je bovendien 10% iva over nieuwbouw!

Het prijsverschil tussen bestaand en nieuwbouw is nog steeds veel te groot.
Nieuwbouw kost momenteel de prijs van de grond, eventueel het bouwklaar maken van die grond en dan +/- € 2000/m2 voor de bouw van een huis (incl. zwembad).
Misschien dat je dit geld op een absolute toplocatie met spectaculair zeezicht over een aantal jaren terug krijgt, maar op dit moment moet je dit echt vergeten.

En dan koop je een woning en komt tot ontdekking dat de meeste woningen rondom je van een of meerdere huisjesmelkers zijn. Dus i.p.v. een vaste buur heb er 100 verschillende over het hele jaar. De één met blaffende honden de andere met schreeuwende of jankende kinderen die je auto als doelpaal gebruiken . Ja staat wel aangegeven dat het niet mag maar toch.

Nieuwbouw is veel te duur in Spanje, en laat die kwallteit ook maar achterwege.

Ja Peter, duur maar in ieder geval beter van kwaliteit dan een gebruikte Spaanse woning. Advertentie of niet, een nieuwe woning in Spanje heeft wel degelijk zijn voordelen. Mijn ervaring is dat er aan een gebruikte woning in Spanje van alles kan mankeren, en hou er maar rekening mee dat het sanitair aan vervanging toe is, evenals de combi-geiser, de keuken-kastjes, fornuis en oven, vloertegels die los of bijna los liggen, die stomme schuiframen die niet meer schuiven waar de wind dwars doorheen gaat, rolluiken en markiezen die vervangen moeten worden, onveilige voordeur, wespennesten in het dak, een te kleine… Lees verder »

Alle links in het artikel verwijzen naar dezelfde pagina. En dit lijkt me ook wel een verkapt advertorialtje maar goed.

Jaloers?…

Beste Maike,

In antwoord op uw schrijven, lees svp mijn bericht aan Piet Paella.

MvG,
Frank Stevens

Een van de eerste vereisten voor mij is de woning MOET er staan met de nodige bewijzen van eigendom van de verkoper. Het zou de eerst niet zijn die iets koopt wat niet bestaat of niet afgewerkt wordt… bewijzen genoeg van onafgewerkte gebouwen!!! Dus ik voorstander bestaand vastgoed .

Goedemorgen Maike,

De bewijzen dat de verkoper, het rechtmatige eigendom heeft, dat het op zijn naam staat, dat, heel belangrijk – de “onroerend goed belasting of IBI ” op zijn onroerend goed betaald is tot dag van heden of dat er geen andere belastingschulden zijn, is heel makkelijk voor – iedere burger met een geldig identiteit bewijs – geheel openbaar en direct op te halen bij het plaatselijke gemeente kadaster – kosten circa € 12.- – Op het certificaat staat alles vermeld. Hoe te vragen door- alléén het exacte adres van de woning en de naam van de eigenaar op te geven.

Best Maike,

Nog iets wat ik melden wilde.
Als de woning er staat en de officiële documenten beschikbaar dat zijn we er toch nog niet.
Dan toch moet bij het kadaster de zaak worden nagetrokken.
en
een voorbeeld: of er niet een verborgen “erfrecht” op rust.

Beste Maike,

Er ging iets mis met mijn computer, sorry voor de spelfouten.
Correctie:

Nog iets wat ik wilde melden..
Als de woning er staat en de officiële documenten zijn beschikbaar dan zijn we er toch nog niet.
Toch moet bij het kadaster de zaak worden nagetrokken.
en een ander voorbeeld: er kan een verborgen “erfrecht” op rusten.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.