Van de vijf jonge politieke leiders in Spanje zijn er nog twee overgebleven

Van de vijf jonge politieke leiders in Spanje zijn er nog twee overgebleven
Beeld: Europa Press (aangepast)

Van de vijf jonge politieke leiders in Spanje zijn er nog twee overgebleven

MADRID – Op vrijdag heeft de voormalige partijleider van de Partido Popular (PP) Pablo Casado afscheid genomen van de politiek. Hij heeft na een zogenaamd spionageschandaal zijn baan als partijleider moeten opzeggen en nu neemt hij ook afscheid van zijn functies binnen de PP en geeft hij zijn zetel in het parlement op. Casado is daarmee de derde jonge partijleider van de nieuwe generatie politici van 2019 die stopt met de politiek.

In juli 2018 werd de toenmalige 37-jarige Pablo Casado tot nieuwe partijleider van de conservatieve Partido Popular (PP) gekozen om Mariano Rajoy op te volgen. De nu 41-jarige Casado moest echter 3 jaar later ontslag nemen vanwege het vermeende spionage schandaal wat betreft de regionale leider van de Comunidad de Madrid, Díaz Ayuso. Inmiddels is Casado opgevolgd door de tevens inmiddels voormalige regionale premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo, dat werd vrijdag bekend.

Pablo Casado daarentegen heeft vrijdag ook aangekondigd dat hij de politiek verlaat, dat hij afscheid neemt van al zijn functies binnen de PP en dat hij zijn zetel in het parlement opgeeft. Met andere woorden, Casado stopt ermee als politicus. Casado is daarmee de derde partijleider die opstapt in Spanje en van de vijf jonge beloftes van de PSOE, PP, Ciudadanos, Unidas-Podemos en VOX zijn er nog maar twee over.

De eerste politicus die opstapte na de laatste landelijke verkiezingen in november 2019 was Albert Rivera van Ciudadanos. Hij nam een stapje terug en verliet de politiek na de slechte verkiezingsresultaten. Ines Arrimadas werd zijn opvolger binnen de Ciudadanos-partij.

De tweede jonge politicus die op moest stappen was Pablo Iglesias van Unidas-Podemos. Dat deed hij in mei 2021 na het regionale verkiezingsdebacle in de Madrid regio. Eerder was de toenmalige vicepremier van de eerste Spaanse coalitieregering (met de PSOE) en Podemos-partijleider al opgestapt in de landelijke politiek om zich te storten op de regionale verkiezingen in de Madrid regio. Yolanda Díaz werd zijn opvolger binnen de Podemos-partij.

De derde jonge politicus die is opgestapt is nu dus Pablo Casado van de PP-partij. Hij werd vrijdag opgevolgd door de inmiddels voormalige regionale premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo, een ervaren politicus.

De enige politici die nu nog over zijn na de tweede landelijke verkiezingen van november 2019 zijn de huidige premier van Spanje en PSOE-partijleider Pedro Sánchez en de partijleider van de VOX-partij, Santiago Abascal. Als gekeken wordt naar de eerste landelijke verkiezingen van april 2019, toen VOX nog niet meedeed met het verkiezingsdebat, is alleen Pedro Sánchez van de PSOE overgebleven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.