Digitale kloof in landelijke gebieden moet gedicht worden door satellieten

Digitale kloof in landelijke gebieden moet gedicht worden door satellieten
Beeld: Canva

Digitale kloof in landelijke gebieden moet gedicht worden door satellieten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse regering bereidt een verkorte weg voor om de digitale kloof in landelijke gebieden te sluiten en de gehele bevolking toegang te geven tot internet met hoge snelheid, ongeacht hun locatie. Het officiële plan voor de uitbreiding van glasvezel beoogt tegen 2025 95,7% van het grondgebied te bereiken, maar de regering werkt aan een “alternatieve” methode om onmiddellijke volledige dekking te bereiken. Het betreft een satellietverbinding die deze laatste, moeilijker toegankelijke gebieden zal verbinden voor 35 euro per maand, vergelijkbaar met een glasvezelverbinding in stedelijke gebieden.

Bronnen van het Ministerie van Telecommunicatie en Digitale Infrastructuur hebben op donderdag tijdens een bijeenkomst met journalisten aangekondigd dat de definitieve toewijzing van de subsidies voor dit programma spoedig zal plaatsvinden. De regering publiceerde in februari de “voorlopige” toewijzing aan Hispasat, het belangrijkste Spaanse satellietbedrijf dat deze dienst al in werking heeft en nu een publieke impuls zal krijgen.

Het vaste tarief van 35 euro per maand is de helft van de kosten van andere soortgelijke diensten, zoals Elon Musk’s Starlink, waarvan de maandelijkse vergoeding 79 euro bedraagt. Het programma zal worden gefinancierd met 76,3 miljoen euro aan Europese fondsen.

Volgens de laatste officiële gegevens bedraagt de dekking van hoge snelheid in landelijke gebieden 72%. Het programma zal de glasvezelnetwerken niet vervangen, maar is bedoeld als tijdelijke oplossing terwijl de glasvezelinfrastructuur verder wordt uitgebreid.

Het Ministerie van Telecommunicatie heeft de details van het satellietverbindingprogramma voorgesteld tijdens de presentatie van het Breedbanddekkingrapport in Spanje van 2022. Het rapport toont aan dat de dekking van hoge snelheid (100 megabit per seconde) in juni 2022 bijna 90% van het grondgebied had bereikt. Als alleen rekening wordt gehouden met landelijke gebieden, bedraagt het cijfer 72%, wat een groei van bijna 35% betekent vergeleken met 2018 toen het 38% was. Het afgelopen jaar alleen al is het met 18% verminderd.

Het merendeel van de investeringen is echter toegewijd aan de 5G-infrastructuur. De dekking van deze nieuwe generatie is gegroeid tot 82% van het grondgebied, een stijging van 23% vergeleken met 2021. De 4G-dekking is praktisch compleet, met 99,89% in stedelijke gebieden en 99,53% in landelijke gebieden. “De toekomstige uitdagingen voor de dekking van het mobiele netwerk zijn gericht op het versnellen van de implementatie van 5G.

Ga naar de inhoud