Vallende ‘fragmenten’ verlichten de hemel zaterdagavond in Spanje, maar wat was dit?

Vallende ‘fragmenten’ verlichten de hemel zaterdagavond in Spanje, maar wat was dit?
Beeld: @roba19991 / twitter

Vallende ‘fragmenten’ verlichten de hemel zaterdagavond in Spanje, maar wat was dit?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zaterdagavond was het even schrikken in Spanje voor wie nog wakker was rond middernacht en naar de hemel keek. Iets voor twaalf uur was gedurende bijna een halve minuut een vallend voorwerp te zien aan de nachtelijke hemel. Een meteoriet, satelliet, of … buitenaards leven? Oordeel zelf door naar de video’s onder het artikel te kijken.

Kort voor middernacht lichtte de hemel boven Spanje op. Enkele brokstukken van een object vlogen door de donkere hemel en lieten in hun spoor een oranje gloed na. Wie op tijd was, kon bijna een halve minuut van het schouwspel genieten. Vanuit verschillende delen van het Spaanse vasteland kwamen video’s op de sociale media terecht. 

Tot op dit moment is er nog geen bevestiging wat het object precies was. Volgens officiële bronnen zouden het fragmenten kunnen zijn van de USA-321, een Amerikaanse satelliet die in Januari 2022 in een baan rond de aarde werd gebracht. De USA-321 deed dat in het kader van missie Transporter-3 van Space-X, en zou zaterdagterug op aarde moeten zijn beland. 

Die USA-321 had een militaire en intergouvernementele functie. Er is dus weinig over geweten. Een van de laatste trajecten voor de val van de satelliet lag net boven het Spaanse vasteland. Er werden meldingen gemaakt vanuit Valencia, Murcia, Guadalajara, Madrid, Segovia, Zamora en Huesca. Het lijkt erop dat het object in een baan van het zuidoosten naar het noordoosten van Spanje vloog.

Op de vele filmpjes die van het evenement werden gedeeld, is duidelijk de verbazing van de toeschouwers te horen. Het is nog maar zeer de vraag of er bevestiging komt over de aard van het verschijnsel. Aanhangers van het bestaan van UFO’s en buitenaards leven in Spanje hebben alvast weer iets om druk over te speculeren.

Ga naar de inhoud