Overvloed van regen in Spanje leidt tot aanzienlijke stijging van waterreservoirs

Overvloed van regen in Spanje leidt tot aanzienlijke stijging van waterreservoirs
Beeld: via canva.com

Overvloed van regen in Spanje leidt tot aanzienlijke stijging van waterreservoirs

Na een regenachtige Semana Santa en paasweekend heeft Spanje een aanzienlijke stijging in de watercapacitiet van stuwmeren gezien. De gegevens van het ministerie van Ecologische Transitie (Ministerio para la Transición Ecológica) tonen aan dat de reservoirs momenteel voor 63% gevuld zijn, een stijging van meer dan 5% in vergelijking met een week eerder. Dit is de grootste stijging van het jaar en zelfs de grootste stijging in meer dan een jaar tijd. De overvloedige regenval heeft niet alleen positieve effecten gehad op het nationale niveau, maar ook in regio’s als Andalusië en Catalonië, waar de droogte het meest voelbaar was.

De nationale waterreserves in Spanje zijn gestegen tot 35.375 hectometer kubieke meter, een niveau dat overeenkomt met het gemiddelde van dezelfde week in het afgelopen decennium (35.526 hectometer kubieke meter). Opvallend is dat de huidige reserve 12% hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de droogte erger was en de reserveniveaus slechts 51,5% bedroegen met 28.889 hectometer kubieke meter water.

Hoewel de regenval over het algemeen overvloedig was, waren er regionale verschillen. Gebieden in het zuiden van het Spaanse vasteland, het centrum, Galicië en de Pyreneeën ontvingen meer dan 100 liter per vierkante meter, wat meer dan drie keer het normale niveau voor die periode is. De uitzonderingen waren het oostelijke deel van het schiereiland, de Cantabrische kust en het zuiden van de Canarische Eilanden.

De overvloedige regenval heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de watercapaciteit in de Spaanse stuwmeren. In sommige bekkens was de toename meer dan 1000 hectometer kubieke meter in slechts één week. Het Guadalquivir-bekken (Andalusië) steeg bijvoorbeeld van 30% naar bijna 43%, wat neerkomt op een toename van meer dan 1000 hectometer kubieke meter.

Een opmerkelijke ontwikkeling was de verbetering van de situatie in Catalonië, waar de stuwmeren voorheen in een noodsituatie verkeerden. De reserveniveaus stegen tot 16,4%, waardoor de regio uit de noodsituatie kon komen. Desalniettemin zullen de beperkingen op watergebruik blijven gelden, omdat het niveau snel weer kan dalen.

Ook in Andalusië is de situatie na de regenval tijdens storm Nelson beter geworden, maar volgens de regionale premier betekent dat nog niet dat de ellende helemaal voorbij is. Het gebruik van schepen om water aan te voeren wordt nu uitgesloten, maar de situatie in de stuwmeren kan verergeren tijdens de zomermaanden. Gemiddeld zitten de stuwmeren in Andalusië nu voor 40% vol met 4800 hectometer kubieke meter van de totale capaciteit van 12.000 hm³. De laagste stand is te merken in de provincie Almería, gevolgd door de provincies Málaga, Granada en Córdoba.

Ga naar de inhoud