Corona-crisis zorgt voor vierdaagse werkweek bij Mercadona

Corona-crisis zorgt voor vierdaagse werkweek bij Mercadona
Beeld: Mercadona.es

Corona-crisis zorgt voor vierdaagse werkweek bij Mercadona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona gaat een vierdaagse werkweek invoeren in de meer dan 1.635 supermarkten. De reden voor deze tijdelijke maatregel is om de kans op besmettingen bij het personeel te verminderen. De nieuwe vierdaagse werkweek zal deze maandag 4 mei van start gaan.

Het nieuwe vierdaagse werkweek systeem is succesvol uitgeprobeerd in 24 Mercadona supermarkten en werkt volgens het 4+3 principe. Het merendeel van het winkelpersoneel, winkelmanagers en ander personeel uitgesloten, zal vanaf maandag 4 mei 4 dagen werken en 3 dagen vrij hebben (4+3). De Mercadona supermarkten zijn in principe altijd op zondag gesloten en deze dag is onderdeel van de 3 vrije dagen.

Vanwege het systeem van roterende diensten zal ongeveer 2/3 van het personeel van een supermarkt werken terwijl 1/3 vrij heeft. Het gaat om een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel met als doel het contact tussen het personeel en de klanten te verminderen. Deze vierdaagse week zal zolang de gezondheidscrisis duurt worden gehanteerd.

Bij Mercadona werken meer dan 90.000 werknemers die dus vanaf 4 mei een andere werkweek kunnen krijgen. Elke werkdag zal bestaan uit 9 uur met een gemiddelde van 36 uur per week waarbij de overige 4 uren door de supermarktketen worden overgenomen. De werkdagen voor en na een feestdag zouden eventueel uit 10 uur kunnen bestaan.

Het is geen verplichte maatregel en het personeel kan en mag kiezen of ze een vierdaagse werkweek willen hebben of de normale werkweek. Met de vierdaagse werkweek werkt men dus in feite 4 uur minder per week en de werknemers die niet kiezen voor de vierdaagse werkweek zullen worden gecompenseerd, iets dat individueel bekeken zal worden.

Mercadona is de populairste supermarkt gebleken tijdens de noodtoestand waardoor de verkopen met 14% stegen. De winst is echter met maar liefst 95% gedaald omdat de supermarktketen veel meer kosten heeft moeten maken vanwege de noodtoestand ten tijde van de corona-crisis. 

Mercadona zegt dat de extra kosten boven de 100 miljoen euro zijn gestegen. Een groot deel daarvan is uitgegeven aan extra beveiligings en hygiënische maatregelen terwijl er ook meer dan 600 extra personeelsleden zijn aangenomen. Ook heeft Mercadona beveiligingsbeambten moeten inhuren om aanwezig te zijn in de supermarkten.

Ga naar de inhoud