In welke provincies en steden rijden de meeste scooters en motoren rond in Spanje

In welke provincies en steden rijden de meeste scooters en motoren rond in Spanje
Beeld: Freepik

In welke provincies en steden rijden de meeste scooters en motoren rond in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is je natuurlijk al lang opgevallen als je Spanje bezoekt of daar woont dat veel inwoners van het land graag op een scooter of motor rondrijden. Dat gebeurt dan hoofdzakelijk in grotere steden waar het verkeer en het parkeerprobleem het rijden op een tweewieler juist extra interessant maakt. Maar in welke provincies en steden rijden in Spanje de meeste scooters en motoren rond?

Het scooter en motor rijden is in Spanje net zoals het fietsen tijdens de corona-pandemie alleen maar populairder geworden. Recent bleek uit een onderzoek dat de doorsnee motorrijder een 46-jarige man is, meer dan 10 jaar ervaring op de weg heeft en het liefst zijn motor niet uitleent (in tegenstelling tot een personenwagen).

Maar er zijn ook steeds meer vrouwen die op een motor stappen waarbij ook scooters populair zijn. Op dit moment is 12,74% van alle scooterrijders in Spanje vrouw wat 19,5% is bij de motorrijders.

Provincies

Volgens de meest recente cijfers is het motor- en scooter rijden niet gelijk verdeeld over Spanje want er zijn provincies waar veel op de tweewieler wordt gereden en er zijn ook provincies waar dat veel minder gebeurt.

In ieder geval kan geconcludeerd worden dat de provincies Gerona (Catalonië), Málaga en Granada (Andalusië) de drie provincies zijn waar per 10 inwoners de meeste scooter- en motorrijders te vinden zijn. In Gerona (81.000 tweewielers) en Málaga (181.000) rijdt men het liefst op een scooter terwijl dat in Granada (97.000) een motor is.

Steden

Als gekeken wordt naar steden dan staat helemaal aan de top de stad Barcelona waar 492.000 tweewielers geregistreerd staan. In Madrid is dat 286.000 tweewielers, in Valencia bijna 187.000 en in Málaga meer dan 181.000 tweewielers.

In heel Spanje rijden meer dan 3,3 miljoen tweewielers rond waarvan 1,3 miljoen motoren inclusief de 125cc scooters waarvan het gebruik de laatste jaren met 44% is gestegen.

Ga naar de inhoud