Andalusië annuleert voorstellingen van Jan Fabre na veroordeling voor seksueel misbruik

Andalusië annuleert voorstellingen van Jan Fabre na veroordeling voor seksueel misbruik
Beeld: @CulturaCuenta / twitter

Andalusië annuleert voorstellingen van Jan Fabre na veroordeling voor seksueel misbruik

SEVILLA – In België sloeg het nieuws deze week in als een bom. De bekende kunstenaar en theatermaker Jan Fabre werd veroordeeld voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. De rechter gaf hem daarvoor 18 maanden cel met uitstel. Ook in Spanje leidt dat nu tot het annuleren van verschillende van zijn voorstellingen.

Manuel Llanes, directeur van het Centraal Theater van Sevilla, zal afgelopen vrijdag 29 April een zware pil geslikt hebben. In Antwerpen werd de kunstenaar Jan Fabre (63) namelijk veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel voor ongewenst seksueel gedrag. Llanes is niet alleen een goede vriend van Jan Fabre, hij had ook op 13 en 14 Mei het stuk Resurrexit Cassandra van Fabre op het programma staan.

Het nieuws van de veroordeling was dan ook als een koude douche voor het bestuur van het Centrale Theater. Fabre zou een maand in Sevilla doorbrengen, en alles was daarvoor al in gereedheid gebracht. Op de website van het theater staat nu het volgende te lezen “na de uitspraak van het Strafhof van Antwerpen (België) over Jan Fabre, zijn alle voorstellingen op 13 en 14 Mei in het Centrale Theater van Sevilla afgelast”.

Het moet gezegd dat Fabre in andere Spaanse theaters (zoals het Lliure Theater van Barcelona) al niet meer welkom was sinds de beschuldigingen aan zijn adres. In Sevilla koos men voor de onschuld tot het tegendeel bewezen is, maar slikt men daarvoor nu de bittere pil van de plannen die op het laatste moment in het water vallen.

Vorige week sprak Llanes nog zijn enthousiasme over de voorstelling uit. “Verder dan dat Fabre tonnen appelsienen nodig heeft, verlichting die de zon van Sevilla nabootst en de uitrusting van een bepaalde voetbalploeg, kan ik nog weinig zeggen”. Wat Jan Fabre precies van plan was in Sevilla zal misschien nooit nog geweten zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.