Dierenmishandeling in 2021 opnieuw gestegen in Spanje

Dierenmishandeling in 2021 opnieuw gestegen in Spanje
Beeld: Canva

Dierenmishandeling in 2021 opnieuw gestegen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voordat we verder gaan met dit artikel even het volgende. Niet alle inwoners van Spanje of Spanjaarden zijn dierenbeulen en er zijn gelukkig veel meer mensen die wél van dieren en hun huisdier houden dan mensen die dieren mishandelen. Volgens het jaarrapport van de dieren- en milieupolitie van de Guardia Civil zijn er 5.700 strafbare feiten geregistreerd in 2021 die met het milieu en dieren te maken hebben.

In totaal heeft de Servicio de Protección de la Naturaleza, ofwel Seprona-afdeling van de Guardia Civil politie het afgelopen jaar 5.700 meldingen binnengekregen van strafbare feiten die met dieren of het milieu te maken hadden. Er werd uiteindelijk onderzoek gedaan naar 4.509 personen wat 14% meer is dan in 2020. Er werden daarnaast in totaal 292.000 administratieve overtredingen afgehandeld waarbij ook 350 beschermde dieren in beslag zijn genomen.

De mishandeling van huisdieren is het meest gestegen naar 957 gevallen waarbij 552 personen werden gearresteerd. Er werden ook 11.344 overtredingen wat betreft huisdieren geregistreerd en 9.451 gevallen hadden te maken met de gezondheid van dieren. Daarbij hebben we het niet alleen over honden en katten maar over allerlei dieren van paarden, schapen, koeien tot palingen. Er waren ook 19.313 aangiften wat betreft overtredingen die met het milieu te maken hadden.

Wat is de Seprona?

Spanje is een groot land met veel flora en fauna en dat moet beschermd worden. Daarom werd in 1988 de Seprona opgericht, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een afdeling van de Guardia Civil politie die zich uitsluitend bezighoudt met de natuur, het milieu, visserij, flora en fauna en bescherming van alle diersoorten. De agenten van de Seprona worden er vaak bijgehaald wanneer het gaat om bescherming van paarden, honden, katten, apen en allerlei andere dieren maar ze doen nog veel meer.

De agenten van Seprona hebben een breed scala aan bevoegdheden en werkzaamheden waaronder het toezicht houden op de staat van de natuur in het algemeen, het milieu, de waterhuishouding, het behoud en het controleren van de jacht, controle op de visteelt en het behoud van de bossen en natuur. Daarnaast houdt de Seprona zich bezig met de bescherming van alle soorten dieren, beschermd en niet beschermd, en probeert men de illegale handel tegen te gaan en de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. Ook dient de Seprona om controle uit te oefenen op de jacht en visserij waarbij gekeken wordt of dit volgens de regels verloopt, moet men natuurgebieden beschermen en eventueel bosbranden voorkomen of helpen met de bestrijding daarvan.

Ga naar de inhoud