De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

123rf
Beeld: 123rf

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

MADRID – De grootste online banenkrant InfoJobs heeft op de Dag van de Arbeid (1 mei) de resultaten van het jaarlijkse ESADE 2021 onderzoek bekend gemaakt. Bij dat onderzoek is gekeken naar de gemiddelde bruto jaarsalarissen in 2021 in Spanje waarbij dit onderverdeeld is per autonome regio en sector om de verschillen te laten zien.

Uit het InfoJobs-ESADE 2021 onderzoek blijkt dat de arbeiders in de autonome regio’s Madrid, Baskenland (País Vasco), Catalonië, Navarra en Asturië gemiddeld het meeste betaald krijgen. Daartegenover staan de regio’s Murcia, Extremadura, Valencia regio en Andalusië waar men het minste verdient op jaarbasis.

Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend). Het ligt er echter aan waar men woont en werkt want er zijn grote verschillen te zien wat betreft de jaarsalarissen en de autonome regio’s in Spanje.

Autonome regio’s

De arbeiders in de Comunidad de Madrid hebben gemiddeld de hoogste bruto jaarsalarissen van Spanje met 26.525 euro gevolgd door Baskenland met 25.460 euro, Catalonië met 24.871 euro en Navarra met 24.676 euro. Deze vier autonome regio’s zijn de enige die boven het Spaanse gemiddelde van 24.555 euro komen terwijl de overige autonome regio’s onder dit gemiddelde zitten.

Op de kaart hieronder is te zien wat het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2021 was onderverdeeld per autonome regio.

Beeld: InfoJobs

Best betaalde banen

Maar wat zijn de best betaalde banen en in welke arbeidssector zijn deze te vinden in Spanje? In het onderstaande overzicht is te zien dat de jaarsalarissen vergeleken tussen 2020 en 2021 slechts in sommige gevallen zijn gestegen maar ook zijn gedaald in een jaar tijd.

De best betaalde banen met de hoogste bruto salarissen zijn te vinden in de informatietechnologie en telecommunicatie sector met gemiddeld 31.898 euro per jaar gevolgd door de publieke sector (overheidsbanen) met 29.834 euro. Ingenieurs en technici verdienen gemiddeld 29.391 euro gevolgd door de onroerend goed en bouwsector met gemiddeld 28.965 euro en de farmaceutische sector met 27.495 euro per jaar. Bekijk hieronder de lijst met andere sectoren en hun gemiddelde bruto jaarsalarissen.

Beeld: InfoJobs

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.