Specialisten verwachten meer kriebel- en tijgermuggen in Spanje

Specialisten verwachten meer kriebel- en tijgermuggen in Spanje
Beeld: Tijgermug / Canva

Specialisten verwachten meer kriebel- en tijgermuggen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental (Anecpla) heeft gemeld dat er dit jaar meer tijgermuggen zullen zijn dan andere jaren. Daarbij wordt ook melding gedaan van een stijging van het aantal kriebelmuggen die ook zeer vervelend kunnen zijn.  

De hevige regenval op veel plaatsen in Spanje tijdens de lente en de hoge temperaturen die verwacht worden deze zomer zullen ervoor zorgen dat er dit jaar meer tijgermuggen (mosquitos tigres) dan andere jaren zullen zijn. Volgens Anecpla heeft Spanje het punt bereikt dat het uitsterven van deze muggen niet meer mogelijk is. Men roept op voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat de tijgermuggen geen ruimte krijgen om zich te verspreiden.

De aanwezigheid van de tijgermuggen is nu al met 70% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, aldus de smartphone app en website Mosquito Alert. Met name de overvloedige regenval waardoor in bloempotten, plantenbakken, drinkbakken voor huisdieren en in speelgoed of andere materialen in tuinen water is blijven staan waarin de tijgermuggen hun eitjes hebben kunnen leggen, heeft meegeholpen aan de verspreiding van de tijgermuggen.

Naast dat de beten van tijgermuggen behoorlijk pijnlijk kunnen zijn en voor allergische reacties kunnen zorgen, hebben de ‘mosquitos tigre’ ook de capaciteit om tot 22 verschillende soorten virussen over te brengen die in verband gebracht kunnen worden met dodelijke ziektes zoals het Zika-virus, Dengue of Chikungunya. De afgelopen vijf jaar zijn er 1.800 patiënten met deze ziekten geregistreerd in Spanje.

Tijgermuggen

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug op zich is niet giftig maar kan dus wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een ‘mosquito tigre’ is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor deze muggensoort.

  • tijgermug
  • kriebelmug

Kriebelmuggen

Er wordt ook gewaarschuwd voor een stijging van het aantal kriebelmuggen (moscas nega), deze worden ook wel ‘chupasangres’ genoemd in Spanje. De kriebelmug ofwel de ‘simuliidae’, is een type mug dat voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen. ‘Mosca’ betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug (mosquito).

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de ‘chupasangre’ gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Ga naar de inhoud