Search
menu
Search

Buitenlandse bezoekers moeten entreegeld betalen bij het Montserrat klooster

Buitenlandse bezoekers moeten entreegeld betalen bij het Montserrat klooster
Beeld: Vera Goriunova via canva.com

Buitenlandse bezoekers moeten entreegeld betalen bij het Montserrat klooster

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het klooster van Montserrat (Barcelona) heeft op dinsdag aangekondigd dat vanaf woensdag 3 mei (2023) niet-inwoners van Spanje (zoals buitenlanders die Spanje bezoeken tijdens hun vakantie) een toeristisch ticket moeten kopen om toegang te krijgen tot het Heiligdom van Santa Maria de Montserrat bestaande uit het atrium, de basiliek en het Heiligdom van de Maagd (waar de zwarte Madonna te zien is). Dit is bedoeld om het bezoek te verbeteren, de gebedsomgeving te behouden en bij te dragen aan het onderhoud van het geheel.

Niet-inwoners van Spanje zoals buitenlandse toeristen hebben verschillende opties om toegang te krijgen tot het heiligdom. Ze kunnen een ticket kopen dat toegang geeft tot de basiliek (6 euro) en, afhankelijk van de optie, ook het heiligdom van de Maagd (8 euro), de ‘Canto de la Salve’ en de ‘Virolai’ door de Escolania (8 euro) omvat. Bovendien is er een volledige rondleiding beschikbaar die in alle gevallen een audiogids omvat (18 tot 23 euro). Entreetickets kunnen HIER gekocht worden.

De capaciteitscontrole blijft onveranderd, dus inwoners van Spanje moeten nog steeds de juiste tickets verkrijgen om het ‘Salve Regina’ en de ‘Virolai’ bij te wonen van maandag tot en met vrijdag om 13.00 uur, en om de kloosterkerk bij te wonen tijdens de weekend- en feestdagmis om 11.00 uur. Ook hebben ze de juiste tickets nodig om toegang te krijgen tot het Heiligdom van de Maagd om de zwarte Madonna te zien.

Voor inwoners van Catalonië en de rest van Spanje, evenals voor gasten die verblijven in Montserrat, waaronder de kloosterherberg, het Hotel Abat Cisneros, de Abat Marcet en Abat Oliva cellen of het hostel, blijft het bijwonen van liturgische evenementen gratis.

De opbrengsten van de tickets zullen worden gebruikt om de onderhoudskosten van het Montserrat-gebied te dekken en om bij te dragen aan verschillende sociale projecten die door het klooster worden ondersteund, aldus het klooster.

De vraag is echter of het vragen van entreegeld van een deel van de Europese bevolking wel is toegestaan wat betreft de discriminatieregels binnen de Europese Unie. De tijd zal het leren, want er hoeft maar een officiële klacht te komen over deze manier van entreegeld vragen en dan kan dit aangevochten worden.

Ga naar de inhoud