De opkomst van de Spaanse low-cost supermarktketen Primaprix

De opkomst van de Spaanse low-cost supermarktketen Primaprix
Beeld: Primaprix / facebook

De opkomst van de Spaanse low-cost supermarktketen Primaprix

Een nieuwe speler in de Spaanse supermarktsector, Primaprix, is de afgelopen jaren snel gegroeid. Deze van oorsprong Spaanse keten richt zich op de verkoop van merkproducten tegen zeer lage prijzen. Ze hebben een slim low cost businessmodel aangenomen dat perfect past bij de groeiende prijsgevoeligheid van Spaanse consumenten, vooral nu er sprake is van hoge inflatie.

Sinds de oprichting in 2016 is Primaprix enorm gegroeid. Eind 2023 rapporteerde de keten een omzet van bijna 280 miljoen euro, een stijging van 43%. Dit succes komt vooral door het expansieplan, met in totaal 214 nieuwe winkels geopend in heel Spanje, gemiddeld zo’n 35 per jaar.

De snelle groei van Primaprix heeft niet alleen de aanwezigheid in Spanje vergroot, maar ook een sterke basis gelegd voor verdere ontwikkeling in andere EU-landen, vooral in Frankrijk. De internationale expansie werd vergemakkelijkt door de verkoop van het merk en de internetdomeinen aan moederbedrijf Bargain Retail Europe in Luxemburg voor 17 miljoen euro.

Primaprix is anders dan reguliere supermarkten doordat het fungeert als een outlet voor merkproducten in plaats van huismerken. Ze verkopen overschotten en promotionele voorraden van fabrikanten met kortingen van 25% tot 40% op de normale winkelprijs, zonder in te leveren op kwaliteit.

Primaprix is aantrekkelijk voor consumenten die kwaliteitsproducten willen voor lage prijzen. Geen huismerken, steeds nieuwe producten, dynamisch en betaalbaar winkelen. Dit biedt een oplossing in tijden van inflatie en koopkrachtvermindering.

Hoewel Primaprix in essentie een supermarkt is, streeft het ernaar om ook een hypermarktervaring te bieden. Naast de gebruikelijke afdelingen voor voedsel, hygiëne, drogisterij en parfumerie, omvat Primaprix ook huishoudelijke artikelen (keukengerei, schoonmaakproducten, decoratie), bazar (speelgoed, kantoorartikelen, gereedschap) en textiel (ondergoed, huishoudtextiel, accessoires).

De winkelopstelling van Primaprix doet meer denken aan een Lidl-winkel dan aan een traditionele supermarkt als Mercadona of Dia. Maar met één cruciaal verschil: de prijzen bij Primaprix liggen tot 70% lager dan bij deze gevestigde ketens, zonder dat het om huismerken gaat.

Bij Primaprix vind je altijd verrassende en gevarieerde producten. Merkproducten tegen scherpe prijzen, maar let op de houdbaarheidsdatums en verpakkingen. Kijk op de website waar Primaprix winkels te vinden zijn en ga eens een kijkje nemen (ze hebben ook soms Nederlandse producten).

Ga naar de inhoud