Rood en geel gekleurd Spanje met klaprozen, koolzaad en paardenbloemen

Rood en geel gekleurd Spanje met klaprozen, koolzaad en paardenbloemen
Beeld: via canva.com

Rood en geel gekleurd Spanje met klaprozen, koolzaad en paardenbloemen

Toeval of niet, maar het zijn de (omgekeerde) kleuren van de Spaanse vlag, nu klaprozen, koolzaad en paardenbloemen op dit moment weilanden vol rood en geel kleuren. We hebben het dan over de rode klaproos (amapola), het gele koolzaad (colza) en de gele paardenbloemen (diente de león) die de Spaanse weilanden vullen.

Ondanks het rare aprilweer gaat de natuur gewoon haar gang en staan de velden in Spanje vol kleur. Het is nu de tijd van klaprozen, koolzaad en paardenbloemen die volop bloeien. Een perfect moment om met de auto of motor door het Spaanse binnenland te reizen.

  • klaproos1
  • klaproos2
  • klaproos3

Klaprozen

Klaprozen, ook bekend als papavers en in Spanje ‘amapolas’, zijn bloemen die in ook Spanje groeien en vaak te vinden zijn in velden en langs wegen. Deze kleurrijke bloemen hebben een korte bloeiperiode en zijn vooral te zien in de lente en de vroege zomer. In Spanje zijn klaprozen een populaire bloem en worden ze vaak gebruikt voor decoratie en als inspiratie voor kunstenaars. 

Hoewel klaprozen in Spanje overal te vinden zijn, zijn er enkele regio’s waar ze bijzonder overvloedig zijn. Zo staan de klaprozenvelden van Brihuega in de provincie Guadalajara (Castilla-La Mancha), naast de bekende lavendelvelden, bekend om hun schoonheid en worden ze vaak bezocht door toeristen en fotografen. Ook Polán in Toledo heeft een overvloed aan klaprozen met een totaal van 40 hectare. Dicht bij Madrid zijn klaprozen veel te zien bij Morata de Tajuna, net zoals in de provincie Burgos in Castilië en León.

  • koolzaad1
  • koolzaad2
  • koolzaad3

Koolzaad

Koolzaad, ook wel bekend als raapzaad en in Spanje ‘colza’, is een gewas dat steeds belangrijker wordt in de landbouwsector van Spanje. Het wordt voornamelijk geteeld voor de productie van olie die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie en voor biodiesel. De koolzaadproductie in Spanje begon in de jaren 80, maar pas in de afgelopen jaren is het een belangrijk gewas geworden. Het wordt geteeld op ongeveer 200.000 hectare land verspreid over verschillende regio’s in Spanje, waaronder Andalusië, Extremadura en Castilië en León. 

De regio Castilla-La Mancha is echter de grootste producent van koolzaad in Spanje, met ongeveer 100.000 hectare land dat gebruikt wordt voor de teelt van dit gewas. De regio profiteert van het droge en warme klimaat, waardoor het ideaal is voor de teelt van koolzaad. Naast de export van koolzaadolie wordt koolzaad ook gebruikt als veevoer. De restproducten van de productie van koolzaadolie, zoals koolzaadschroot en -stro, worden gebruikt als veevoer.

  • paardenbloemen1
  • paardenbloemen2
  • paardenbloemen3

Paardenbloemen

Paardenbloemen zijn ook te vinden in Spanje en groeien in het wild op open plekken, langs wegen en in weilanden. Het zijn bloemen die gemakkelijk te herkennen zijn vanwege hun heldere gele bloemblaadjes en pluizige zaden. Hoewel paardenbloemen niet zo populair zijn als klaprozen in Spanje, worden ze soms wel gebruikt voor decoratieve doeleinden. De zaden worden soms ook gebruikt om thee van te zetten en hebben volgens sommige mensen medicinale eigenschappen.

Paardenbloemen kunnen ook een plaag zijn voor tuiniers, omdat ze zich snel verspreiden en soms moeilijk te verwijderen zijn. Ondanks dat worden ze in Spanje over het algemeen beschouwd als een onschadelijk en soms zelfs mooi onderdeel van de natuur.

Ga naar de inhoud