skip to Main Content
Moeten elektrische fiets rijders in Spanje rijbewijs, kenteken en verzekering hebben?
123rf

Moeten elektrische fiets rijders in Spanje rijbewijs, kenteken en verzekering hebben?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is enige ongerustheid ontstaan door een interne memo bij de Spaanse verkeersdienst DGT waarin zou staan dat elektrische fiets gebruikers in Spanje verplicht een verzekering, een kenteken en een rijbewijs zouden moeten hebben. De Asociación de Marcas y Bicicletas de España legt echter uit dat de fietsen met trapondersteuning tot 250 watt niet tot de groep van diverse verplichtingen behoren.

De conclusie van de vereniging van Fietsenmakers en Merken is dat alles hetzelfde blijft. Dat wil zeggen dat gebruikers van fietsen met trapondersteuning, ofwel Bicicletas de Pedaleo asistido (EPAC) in het Spaans, geen speciaal rijbewijs, geen kenteken, geen verzekering en geen verplichte APK (ITV) keuring dienen te hebben. Dat wordt ook nog eens door de DGT op de eigen website uitgelegd.

Voor het rijden met een (normale) elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dan 25 km/h kan en een vermogen heeft van maximaal 250 watt motorvermogen, gelden dezelfde regels als voor een normale fiets.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Elektrische fietsen in Spanje[/su_note]

Dat is echter een ander verhaal bij de zogenaamde Powered Cycle (elektrische cargo fiets) die een motor gebruikt van minder dan of gelijk aan 1.000 watt. Het is ook anders bij de Speed Ebike (ofwel speed-pedelec) met een continu nominaal vermogen van minder dan of gelijk aan 4.000 watt.

Voor deze laatste twee elektrische fietsen gelden (binnen de EU) de regels voor bromfietsen. Met deze fietsen dien je op de rijbaan te rijden, mag maximaal 45 km/h gereden worden, is het dragen van een helm verplicht, dient de fiets een kenteken te hebben, dient men een verzekering te hebben en moeten de fietsen een APK (ITV) keuring ondergaan, net zoals de bromfietsen categorie L1e-A.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Motor en scooter rijden in Spanje[/su_note]

Spaanse omschrijving elektrische fiets

In de BOE (staatsboletin) in Spanje staat het volgende over fietsen met trapondersteuning: “Bicicleta que utiliza un motor, con potencia no superior a 250W, como ayuda al esfuerzo muscular del conductor. Dicho motor deberá detenerse cuando se de cualquiera de los siguientes supuestos: El conductor deja de pedalear y La velocidad supera los 25 km/h” wat in het Nederlands wil zeggen “Fiets met een motor met een vermogen van niet meer dan 250 watt die dient om ondersteuning te geven aan de spierkracht van de bestuurder. De motor zal stoppen wanneer er sprake is van een van deze omstandigheden: De bestuurder ophoudt met trappen en de snelheid meer is dan 25 km/h”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. voor mij een zeer interessant artikel, want ik bezit een Vespa Piagio “old timer” 49 cc – 45 km/uur- is ingeschreven (met nummerplaat) en verzekerd in België. ik heb deze overgebracht naar ES-Andalucia. Mag ik met deze bromfiets met Belgische nummerplaat in ES rondrijden ? zo niet: wat moet ik doen ? de ene zegt “geen probleem, rijden maar …” de andere heeft twijfels en raad mij aan om de hele Spaanse import procedure te volgen.

    1. Formeel, als je in een land woont, dient het kenteken van het voertuig gelijk te zijn in het land waar je woont, je hebt 18 maanden de tijd om formeel het voertuig zonder eventuele kosten als btw of andere belastingen in te voeren. Wel de tenaamstelling moet je betalen en de lokale wegenbelasting. Zoals altijd, als je niet aangehouden wordt, of als je geen bekeuring krijgt, niks aan de hand, maar je kunt een hoop problemen krijgen als je het niet doet

      1. ik dank u voor het antwoord/standpunt. maar ik heb wel het statuut van NIET-RISIDENT in Spanje: ik ben Belg; mijn officieel adres is Antwerpen/België en ik heb een vakantiewoning in Spanje, waar ik niet regelmatig en tijdelijk verblijf. moet ik dezelfde regels volgen als voor een RESIDENT om regulier met een 49cc brommer te mogen rijden, die in België correct is ingeschreven en verzekerd: de hele invoer procedure doorlopen en hem in Spanje inschrijven en verzekeren ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken