Moeten elektrische fiets rijders in Spanje rijbewijs, kenteken en verzekering hebben?

Moeten elektrische fiets rijders in Spanje rijbewijs, kenteken en verzekering hebben?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er is enige ongerustheid ontstaan door een interne memo bij de Spaanse verkeersdienst DGT waarin zou staan dat elektrische fiets gebruikers in Spanje verplicht een verzekering, een kenteken en een rijbewijs zouden moeten hebben. De Asociación de Marcas y Bicicletas de España legt echter uit dat de fietsen met trapondersteuning tot 250 watt niet tot de groep van diverse verplichtingen behoren.

De conclusie van de vereniging van Fietsenmakers en Merken is dat alles hetzelfde blijft. Dat wil zeggen dat gebruikers van fietsen met trapondersteuning, ofwel Bicicletas de Pedaleo asistido (EPAC) in het Spaans, geen speciaal rijbewijs, geen kenteken, geen verzekering en geen verplichte APK (ITV) keuring dienen te hebben. Dat wordt ook nog eens door de DGT op de eigen website uitgelegd.

Voor het rijden met een (normale) elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dan 25 km/h kan en een vermogen heeft van maximaal 250 watt motorvermogen, gelden dezelfde regels als voor een normale fiets.

Dat is echter een ander verhaal bij de zogenaamde Powered Cycle (elektrische cargo fiets) die een motor gebruikt van minder dan of gelijk aan 1.000 watt. Het is ook anders bij de Speed Ebike (ofwel speed-pedelec) met een continu nominaal vermogen van minder dan of gelijk aan 4.000 watt.

Voor deze laatste twee elektrische fietsen gelden (binnen de EU) de regels voor bromfietsen. Met deze fietsen dien je op de rijbaan te rijden, mag maximaal 45 km/h gereden worden, is het dragen van een helm verplicht, dient de fiets een kenteken te hebben, dient men een verzekering te hebben en moeten de fietsen een APK (ITV) keuring ondergaan, net zoals de bromfietsen categorie L1e-A.

Spaanse omschrijving elektrische fiets

In de BOE (staatsboletin) in Spanje staat het volgende over fietsen met trapondersteuning: “Bicicleta que utiliza un motor, con potencia no superior a 250W, como ayuda al esfuerzo muscular del conductor. Dicho motor deberá detenerse cuando se de cualquiera de los siguientes supuestos: El conductor deja de pedalear y La velocidad supera los 25 km/h” wat in het Nederlands wil zeggen “Fiets met een motor met een vermogen van niet meer dan 250 watt die dient om ondersteuning te geven aan de spierkracht van de bestuurder. De motor zal stoppen wanneer er sprake is van een van deze omstandigheden: De bestuurder ophoudt met trappen en de snelheid meer is dan 25 km/h”.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.