Spaanse Ministerie stapt naar de rechter om reisvouchers

Spaanse Ministerie stapt naar de rechter om reisvouchers
Beeld: Freepik

Spaanse Ministerie stapt naar de rechter om reisvouchers

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Nederlandse overheid geen problemen heeft met de reisvouchers die de luchtvaartmaatschappijen geven in plaats van teruggave van geld, is de positie hierover van de Europese Commissie (EC) inmiddels ook bekend. In Brussel meent men dat als de klant als enige mogelijkheid een reisvoucher heeft dit in strijd is met het consumentenrecht. Ook in Spanje wil men niets weten van reisvouchers van o.a. Transavia, KLM en Ryanair en heeft het ‘Ministerio de Consumo’ besloten naar de rechter te stappen.

Het Spaanse Ministerie van Consumentenzaken heeft aangekondigd dat het een beroep zal doen op de rechtbanken om luchtvaartmaatschappijen aan te klagen die hun klanten niet hebben geïnformeerd over de mogelijkheid van terugbetaling van geannuleerde vluchten. Onder de luchtvaartmaatschappijen bevinden zich ook Transavia, KLM, Ryanair en Iberia.

Volgens het Ministerie is de Europese norm duidelijk: als een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert heeft de consument/passagier recht op teruggave van de reissom. Maar het blijkt dat veel luchtvaartmaatschappijen de passagiers hierover niet informeren en men standaard een reisvoucher aanbiedt. En dat wil het ‘Ministerio de Consumo’ voor de rechter brengen.

Minister Alberto Garzón heeft twee weken geleden brieven gestuurd naar diverse luchtvaartmaatschappijen en heeft daarop geen of negatieve antwoorden ontvangen. 

Het gaat in totaal om 17 luchtvaartmaatschappijen, te weten Air Europa, Air France, Binter Canarias, EasyJet, Eurowings, Iberia (Iberia Express en Air Nostrum), Jet 2, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Ryanair, Scandinavian Airlines (SAS), Transavia, Thomson Airways (TUI), United Airlines, Volotea en Wizzair.

Reisvouchers of niet

Met het geven van reisvouchers is niets mis, niet in Nederland, niet in België of Spanje en niet binnen de Europese Unie. Maar als een passagier geen reisvoucher wil hebben en om zijn geld vraagt heeft hij daar recht op en mogen luchtvaartmaatschappijen dat volgens het Europese consumentenrecht niet weigeren.

Ga naar de inhoud