Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie

Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie
Beeld: Canva

Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat op de lijst van de Europese Unie opnieuw bovenaan wat betreft de werkloosheid. Het werkloosheidspercentage in Spanje was in april 13,3% wat net iets meer is dan Griekenland met 12,7%. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de eurozone is 6,8% en van de Europese Unie 6,2%.

Volgens de berekeningen van Eurostat zijn er in de Europese Unie meer dan 13,2 miljoen mensen die geen baan hebben waarvan 11,2 miljoen in de eurozone. Vergeleken met de maand april in 2021 is dat respectievelijk 2,5 miljoen en 2,2 miljoen werklozen minder.

Spanje heeft in de maand april een werkloosheidspercentage van 13,3% wat meer is dan het percentage in Griekenland dat in april 12,7% was. Boven het gemiddelde van de eurozone van 6,8% staan naast Spanje (13,3%) en Griekenland (12,8%) ook Italië (8,4%), Zweden (7,5%) en Frankrijk (7,2%). De laagste werkloosheidspercentages zijn geregistreerd in Tsjechië (2,4%), Duitsland en Polen (beiden 3%), Malta (3,1%), Nederland (3,2%) terwijl België een werkloosheidspercentage heeft van 5,7%. 

Bij het werkloosheidspercentage van jongeren onder de 25 jaar staat Spanje tweede op de lijst met 28,9% achter de nummer één Griekenland met 36,8%. In Italië is dat 23,8% en in Zweden 22,2% terwijl Nederland 6,9% heeft en de informatie van België niet op de lijst staat.

In Spanje hebben 11,7% van de vrouwen geen baan en is 15,2% bij de mannen werkloos. In Nederland is dat respectievelijk 3% en 3,4% terwijl dat in België 6,6% en 4,6% is.

Het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zegt op haar website dat het werkloosheidspercentage (tasa de paro) 13,65% terwijl het activiteitspercentage (tasa de actividad) ofwel de mensen die werken 58,50% is. In aantallen wordt gesproken over 3,12 miljoen werklozen en 20,08 miljoen werkenden.

Ter verduidelijking, de eurozone (EA19) bestaat uit de 19 landen België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland. De Europese Unie (EU27) bestaat uit de 27 landen België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije , Finland en Zweden.

Ga naar de inhoud