Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie

Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie
Beeld: Canva

Spanje voert lijst aan wat betreft werkloosheid binnen de Europese Unie

MADRID – Spanje staat op de lijst van de Europese Unie opnieuw bovenaan wat betreft de werkloosheid. Het werkloosheidspercentage in Spanje was in april 13,3% wat net iets meer is dan Griekenland met 12,7%. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de eurozone is 6,8% en van de Europese Unie 6,2%.

Volgens de berekeningen van Eurostat zijn er in de Europese Unie meer dan 13,2 miljoen mensen die geen baan hebben waarvan 11,2 miljoen in de eurozone. Vergeleken met de maand april in 2021 is dat respectievelijk 2,5 miljoen en 2,2 miljoen werklozen minder.

Spanje heeft in de maand april een werkloosheidspercentage van 13,3% wat meer is dan het percentage in Griekenland dat in april 12,7% was. Boven het gemiddelde van de eurozone van 6,8% staan naast Spanje (13,3%) en Griekenland (12,8%) ook Italië (8,4%), Zweden (7,5%) en Frankrijk (7,2%). De laagste werkloosheidspercentages zijn geregistreerd in Tsjechië (2,4%), Duitsland en Polen (beiden 3%), Malta (3,1%), Nederland (3,2%) terwijl België een werkloosheidspercentage heeft van 5,7%. 

Bij het werkloosheidspercentage van jongeren onder de 25 jaar staat Spanje tweede op de lijst met 28,9% achter de nummer één Griekenland met 36,8%. In Italië is dat 23,8% en in Zweden 22,2% terwijl Nederland 6,9% heeft en de informatie van België niet op de lijst staat.

In Spanje hebben 11,7% van de vrouwen geen baan en is 15,2% bij de mannen werkloos. In Nederland is dat respectievelijk 3% en 3,4% terwijl dat in België 6,6% en 4,6% is.

Het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zegt op haar website dat het werkloosheidspercentage (tasa de paro) 13,65% terwijl het activiteitspercentage (tasa de actividad) ofwel de mensen die werken 58,50% is. In aantallen wordt gesproken over 3,12 miljoen werklozen en 20,08 miljoen werkenden.

Ter verduidelijking, de eurozone (EA19) bestaat uit de 19 landen België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland. De Europese Unie (EU27) bestaat uit de 27 landen België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije , Finland en Zweden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.