Franse luchtverkeersleiding staakt weer met gevolgen voor Spaanse vluchten

Franse luchtverkeersleiding staakt weer met gevolgen voor Spaanse vluchten
Beeld: via canva.com

Franse luchtverkeersleiding staakt weer met gevolgen voor Spaanse vluchten

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De vakbonden in Frankrijk zijn bezig met het organiseren van een algehele staking op dinsdag 6 juni, als protest tegen de hervormingen van de pensioenen en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, een initiatief van de Franse overheid. Deze nieuwe staking in Frankrijk wordt ook gevolgd door de luchtverkeersleiders waardoor de vluchten vanuit en naar Spanje beïnvloed worden, aangezien deze voor een groot deel door het Franse luchtruim gaan. 

Ryanair is een van de luchtvaartmaatschappijen die direct beïnvloed wordt door deze nieuwe staking. Michael O’Leary, de CEO van Ryanair, voorspelt een “zomer vol onrust”, tenzij de Franse regering optreedt tegen de stakende luchtverkeersleiders. “Zonder ingrijpen loopt de zomervakantie van honderdduizenden reizigers het risico te worden verstoord,” waarschuwt hij.

O’Leary zegt dat de Franse luchtverkeersleiders dit jaar (2023) al 57 keer het werk hebben neergelegd wat bij Ryanair leidde tot 1.200 geannuleerde vluchten, waardoor 216.000 passagiers hun bestemming niet konden bereiken of verlaten. Bovendien heeft een groot aantal van meer dan 17.000 vluchten van de grootste luchtvaartmaatschappij in Europa wat betreft passagiersaantallen, vertraging opgelopen.

Op 6 juni plannen de vakbonden in Frankrijk opnieuw een protest op straat tegen de pensioenhervormingen die president Emmanuel Macron heeft doorgevoerd. De Franse tv-zender T1 meldt dat de invloed van de staking, de veertiende sinds januari in het kader van een door Franse arbeiders gelanceerde campagne, al merkbaar is in het openbaar vervoer in het land.

Eurocontrol, die het Air Traffic Management (ATM) netwerk in Europa beheert, presenteerde eind april een verslag over de gevolgen van de Franse staking en de luchtverkeersleiders, die viel binnen de algemene stakingsoproepen. Volgens het verslag waren er tussen 1 maart en 9 april 2023 in Frankrijk 34 dagen van protestacties die vooral het luchtverkeer van het land troffen, maar tevens heel Europa, en met name buurlanden als Spanje, het zwaarst getroffen, evenals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland, die aanzienlijke vertragingen en vluchtannuleringen ondervonden.

De Europese ATM-instantie geeft aan dat de Franse stakingen concreet hebben geleid tot de annulering van 237.000 vluchten naar, vanuit of tussen de betreffende landen, waardoor meer dan 10 miljoen passagiers werden getroffen. “Ter vergelijking, de ontwrichting is aanzienlijk groter dan die van de sluiting van het Europese luchtruim als gevolg van de Eyjafjallajökull-vulkaanuitbarsting in 2010 (van 15 tot 22 april), wat leidde tot ongeveer 100.000 geannuleerde vluchten,” stelt Eurocontrol.

Ga naar de inhoud