3 juni: Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje

3 juni: Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

3 juni: Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje

In april 2018 werd bij de Verenigde Naties door 193 landen de resolutie aangenomen dat elk jaar 3 juni de Wereldfietsdag is. De eerste editie werd dat jaar gehouden en deze maandag 3 juni 2024 is het tijd voor de zesde editie. Terwijl velen zich afvragen waarom er weer een nieuwe ‘Werelddag’ bij is gekomen (er zijn er al zoveel) zijn anderen, vooral in de fietsenbranche, weer blij met deze extra aandacht.

De ‘Wereldfietsdag’ heeft in Spanje de naam ‘Día Mundial de la Bicicleta’ waarbij men net zoals bijna op de rest van deze aarde even stilstaat bij de fiets en het fietsen. Er wordt ook in Spanje steeds meer gefietst en dagelijks stappen er zo’n 4 miljoen mensen op de fiets om te sporten, voor de vrije tijd of zoals in veel steden om naar het werk of school te rijden.

Om aan te geven dat er in Spanje toch echt wel mooi recreatief gefietst kan worden melden we in het kort enkele van de mooiste fietsroutes in het land. Ongetwijfeld zijn er fietsliefhebbers die nog wel meer mogelijkheden kunnen aankaarten, maar de onderstaande routes zijn zeker de moeite waard om als fietsliefhebber eens te berijden. Bovendien is er veel meer informatie over het fietsen in Spanje te vinden op de website fietseninspanje.nl

TransAndalus

In Zuid-Spanje, in de regio Andalusië, bevindt zich de TransAndalus fietsroute die maar liefst 2.000 km lang is. Het gaat hier om een fietsroute voor mountainbikers die door alle acht provincies van Andalusië gaat en langs/door de mooiste natuurgebieden zoals de Sierra Nevada, Doñana en Cabo de Gata. Lees op deze website alles (in het Engels) over de TransAndalus.

Via Verde Toledo

De Spaanse regering heeft veel oude treinsporen in heel Spanje omgetoverd tot fiets- en wandelpaden die de naam Vía Verde hebben gekregen. Zoals altijd zijn de meningen verdeeld over die van deze Vía Verde’s nu eigenlijk de mooiste is, maar veel mensen zullen het ermee eens zijn dat de Vía Verde de la Jara in de provincie Toledo een goede kanshebber is. Deze Vía Verde is meer dan 50 kilometer lang waarbij de fietser kan genieten van de mooiste panoramische vergezichten, bruggen, tunnels, stuwmeren en dorpen. Meer informatie over de Vía Verde de la Jara lees je op deze website.

Alicante langs de zee

In de provincie Alicante kunnen fietsers (en wandelaars) genieten van een prachtig wandel- en fietspad langs de Middellandse Zee. Deze route bevindt zich tussen het San Juan strand en de plaats Campello en is ideaal voor de hele familie. De route is 26 kilometer lang en je kunt, eenmaal aan het einde, met de tram terug naar het beginpunt.

Barcelona vanaf de heuvel

Voor degene die in Barcelona wonen of daar op bezoek zijn, is het misschien eens mooi om op de mountainbike te stappen en te genieten van de mooiste panoramische vergezichten over de Catalaanse hoofdstad. In het Collserola Natuurpark, gelegen op de Tibidabo berg (met het pretpark en de antenne) loopt een route van bijna 10 kilometer waarbij je de mooiste uitzichten hebt over Barcelona. Probeer echter wel de weekends te mijden, want dan is het enorm druk op de berg, aangezien veel inwoners dan de natuur intrekken.

Pelgrimsroute op de fiets: Santiago de Compostela

Voor diegene die ervaren zijn om lange afstanden te fietsen en dit willen combineren met de langste en mooiste pelgrimsroute in Spanje, is de Santiago de Compostela route misschien een mooie optie. Het gaat hier echter wel om een route van meer dan 800 kilometer die je helemaal kunt afleggen of de 200 kilometer die verplicht is om het pelgrimscertificaat te ontvangen. Deze route is voor de die hards. Lees hier meer informatie in het Nederlands.

Lanzarote op de fiets

Fietsen door vulkaanlandschap, dat is mogelijk op het Canarische Eiland Lanzarote. Daar kan de fietser twee dingen doen. Een is wat veel toeristen doen, met de auto naar boven en dan op de fiets naar beneden via een georganiseerde excursie (downhill bike rides) of zoals het de echte fietser beaamt, op de fiets omhoog en dan weer naar beneden. Dit alles is mogelijk in het Timanfaya Natuurpark waar een prachtige en unieke weg ligt van 8 kilometer. Hier fiets je door het vulkaanlandschap wat een unieke ervaring is. Vanwege het klimaat is het daarnaast mogelijk om het hele jaar deze route met lekker warm weer te fietsen. Lees HIER meer informatie (in het Nederlands).

Mallorca

Het Baleareneiland Mallorca is een waar fietsparadijs. Jaarlijks komen hier duizenden fietsers naartoe om te genieten van de prachtige wegen door mooi natuurgebied en om te genieten van de mooiste vergezichten. Een van de vele mooie routes is 25 kilometer lang en begint in de plaats Pollença met als eindpunt het noordelijkste punt van het eiland, de vuurtoren van Formentor. Let hier echter wel goed op het verkeer, aangezien de route wordt afgelegd over de normale weg waar ook veel (vakantie)auto’s en motoren rijden. Lees HIER meer in het Nederlands over fietsen op Mallorca.

Pyreneeën

Als je een ervaren fietser bent is het misschien mooi om door de Pyreneeën van de Catalaanse kust tot aan de Baskische kust (of andersom) te fietsen. Deze route is alleen weggelegd voor de fietser die van bergen houdt en het uithoudingsvermogen heeft om bergop en bergaf te fietsen. Ook hier loopt de fietsroute over de normale weg waarbij men dus goed moet uitkijken voor het overige verkeer. Meer informatie lees je HIER (in het Nederlands).

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer mooie fietsroutes in Spanje en als je ideeën hebt, meld deze dan als reactie of stuur ons een e-mail. Wie weet gaan we nog eens een veel uitgebreider artikel schrijven over fietsroutes in Spanje.

Ga naar de inhoud