Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter in de provincie Málaga

Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter in de provincie Málaga
Beeld: 123rf

Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter in de provincie Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners in of in de buurt van Antequera hebben wellicht de aardbeving die plaats heeft gevonden in de nacht van donderdag op vrijdag kunnen voelen. Volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) werd deze ‘terremoto’ om 4.25 uur geregistreerd op een diepte van 9 km in de nabijheid van Antequera.

De aandrijving had volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Deze ‘zwaardere’ aardbeving werd voorafgegaan door een lichtere aardbeving of aardschok van 2,1 op de schaal van Richter in Campillos en gevolgd door een aardbeving of aardschok van 2,2 op de schaal van Richter in Villanueva del Rosario.

Inwoners van diverse gemeenten zoals Antequera, Archidona, Rincón de la Victoria en zelfs Málaga stad hebben wellicht deze aardbeving kunnen voelen. Toch zijn er geen meldingen binnengekomen van verontruste bewoners van het getroffen gebied en is er geen melding gedaan van schade of gewonden.

Het is niet ongewoon dat in Andalusië en vooral in de provincies Málaga en Granada aardbevingen worden geregistreerd en gevoeld. Maar slechts zelden worden deze opgemerkt door de inwoners van deze gebieden.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud