EK-2021 kwartfinales: Spanje wint na penalty’s van Zwitserland en gaat naar de halve finales

Beeld: Freepik

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Ondanks de moeilijke start in de groepsfase met twee gelijk gespeelde wedstrijden, wist Spanje toch de kwartfinales te bereiken, net zoals België terwijl Nederland niet verder kwam dan de achtste finales. Op vrijdag 2 juli stond Spanje om 18 uur in Sint Petersburg tegenover Zwitserland die voor de grote verrassing zorgde door de huidige EK-titelhouder Frankrijk naar huis te sturen. Maar Spanje wist toch van Zwitserland te winnen en heeft zich geplaatst voor de halve finales.

Zowel Spanje als Zwitserland zorgden in de achtste finales voor enorm spannende wedstrijden waarbij Spanje Kroatië na een lange verlengde wedstrijd naar huis stuurde en Zwitserland na een verlenging en met penalty’s Frankrijk uit het EK-2021 speelde.

De wedstrijd op vrijdag 2 juli begin met Spanje als favoriet (op papier) maar Zwitserland liet zich van zijn beste kant zien. In de 7e minuut wist Jordi Alba met een mooi schot het eerste doelpunt te maken voor Spanje, nadat de bal door een Zwitserse verdediger van richting werd veranderd en de Zwitserse doelman geen kans meer had om de bal te stoppen.

Het duurde tot de 67e minuut in de tweede helft dat de gelijkmaker door Zwitserland werd gemaakt waardoor het dus 1-1 werd. Dankzij dit Zwitserse doelpunt bleef het een gelijkspel en moest men een verlenging spelen. In die verlenging werden er geen doelpunten gemaakt en dus moesten er penalty’s genomen worden.

De eerste penalty werd door Spanje tegen de paal geschoten, de tweede ging erin. Zwitserland schoot de eerste erin maar de tweede penalty werd gestopt door de Spaanse doelman: stand 1-1. De derde penalty voor Spanje werd gestopt door de Zwitserse doelman terwijl de derde Zwitserse penalty ook door de Spaans edoelman gestopt werd: stand blijft 1-1.

De vierde penalty voor Spanje ging erin en die van Zwitserland ging over het doel: stand 1-2 voor Spanje. De beslissende penalty van Spanje ging er ook in waardoor Spanje door is gegaan naar de halve finales: VAMOS ESPAÑÁ

Spanje staat dus in de halve finales en moet op 6 juli in Londen tegen België of Italië spelen.