Het gaat zeer warm worden in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer

Het gaat zeer warm worden in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer
Beeld: 123rf

Het gaat zeer warm worden in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een relatief normale zomerse laatste week van juni wat betreft de temperaturen op de meeste plaatsen in Spanje, zal juli beginnen met een flinke stijging met temperaturen die dit weekend de 40 graden of zelfs meer kunnen bereiken. De maand juni is als relatief droge en warme maand afgesloten maar juli zal extra warm beginnen.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet en de website elriempo.es kan nog niet gesproken worden van een hittegolf maar dat het extreem warm gaat worden op bepaalde plaatsen in Spanje is duidelijk. 

Terwijl de Canarische Eilanden en ook het zuiden van het land in Andalusië, Murcia en ook de Valencia regio te maken kunnen krijgen met de Calima (de warme Afrikaanse luchtstroom die gepaard gaat met fijn woestijnzand), kunnen de temperaturen in Murcia en de Valencia regio de 40 graden bereiken of zelfs daarboven komen. Ook ’s nachts zullen de temperaturen boven de 20 graden liggen.

Die hoge temperaturen zullen ook bereikt worden in delen van Andalusië zoals in de provincies Sevilla en Córdoba en in het zuiden van Catalonië, delen van Castilla-La Mancha en deels op de Balearen eilanden, Extremadura, de Madrid regio en Castilië en León.

In de noordelijk gelegen regio’s zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, La Rioja, Baskenland en ook in Aragón zal het veel minder warm worden en wordt er zelfs gesproken over kans op neerslag in de Pyreneeën.

De temperaturen die verwacht worden zijn hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar waarbij de eerste week gemiddeld een temperatuur heeft van 24 graden. Het is nog niet zeker of de hele maand juli te maken krijgt met hogere temperaturen maar het voorspelt wel een droge maand te worden met over het algemeen weinig neerslag, maar dat is normaal voor een julimaand.

Ga naar de inhoud