Premier Spanje waarschuwt: als onafhankelijkheid aanhangers in Catalonië een nieuwe poging doen, wacht hen hetzelfde antwoord

Premier Spanje waarschuwt: als onafhankelijkheid aanhangers in Catalonië een nieuwe poging doen, wacht hen hetzelfde antwoord
Beeld: Pedro Sánchez met Pere Aragonés / La Moncloa

Premier Spanje waarschuwt: als onafhankelijkheid aanhangers in Catalonië een nieuwe poging doen, wacht hen hetzelfde antwoord

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de hoop een oplossing uit het conflict te vinden, verleende de regering van premier Pedro Sanchez afgelopen week gratie aan negen van de opgesloten Catalaanse leiders. Die zaten vast wegens hun rol in de mislukte afscheuring van Catalonië van Spanje vier jaar geleden. De gratie werd onder bepaalde voorwaarden verleend. Ze vervalt indien de negen zware misdrijven begaan of opnieuw in verband worden gebracht met pogingen om Catalonië los te wrikken van de rest van het land. Ook is het hen verboden een publieke ambt uit te oefenen tijdens de duur van de oorspronkelijke veroordeling. Gisteren herhaalde Pedro Sánchez dat de leiders op hun tellen moeten passen.

In een interview werd aan de premier gevraagd wat er zou gebeuren indien de negen vrijgelaten leiders opnieuw een poging zouden ondernemen om de onafhankelijkheid van Catalonië te verkrijgen. Sánchez antwoordde kort en bondig dat “in dat geval opnieuw de wet zou worden toegepast”. Met andere woorden zou er een nieuwe rechtszaak komen en naar alle waarschijnlijkheid ook een nieuwe gevangenisstraf. 

“Men moet een onderscheid maken tussen woorden en daden”, ging Sánchez verder. “De democratie vervolgt niemand voor zijn idealen.” Dat de negen leiders het opnieuw over onafhankelijkheid hebben, is geen probleem. Tot dusver hebben ze dat trouwens niet rechtstreeks gedaan, maar zelfs indien ze dat wel doen, zullen ze pas vervolgd worden als ze hun woorden in daden proberen omzetten.

Afgelopen donderdag maakte Sanchez opnieuw duidelijk dat er in geen geval een referendum zal komen in Catalonië in verband met de onafhankelijkheid. Nu niet, en ook niet in de toekomst. Sánchez geeft toe dat hij in 2019 gezegd had dat hij de gevangenen geen gratie zou verlenen, maar dat hij dat nu toch doet omdat het politieke klimaat in Catalonië serieus veranderd is. “In 2017 stond de samenleving er in brand, nu wil men die crisis achter zich laten”, vertelde Sánchez.

Volgens Sánchez is iedereen gebaat bij een verenigd Spanje. Ook ziet hij zich echter onder druk gezet door de Raad van Europa en sommige andere lidstaten van de Europese Unie om de harde aanpak van de Catalaanse Nationalisten te temperen.

De maatregel werd vorige week op verontwaardiging ontvangen in het hele land. Een groot deel van de bevolking staat niet achter de beslissing, en ook de rechtse oppositie van de Partido Popular en Vox verwijten Sánchez zwakte omwille van zijn beslissing. Dat hij nu opnieuw herhaalt dat de vrijgelaten leiders op hun tellen moeten letten, is dan ook meer dan waarschijnlijk een antwoord op de kritiek die Sánchez ontving.

Ga naar de inhoud