Tips om op Tenerife van een duurzame vakantie te genieten

Tips om op Tenerife van een duurzame vakantie te genieten
Beeld: 123rf

Tips om op Tenerife van een duurzame vakantie te genieten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De trend om duurzaam te reizen zit al een paar jaar in de lift, maar is straks na de pandemie juist nog belangrijker. Veel reizigers zijn bewust met het milieu bezig en kiezen steeds vaker voor duurzame opties tijdens hun vakantie; niet alleen een milieuvriendelijke vervoersmethode, maar ook voor hotels met duurzame producten en restaurant die worden bevoorraad door lokale producenten. 

Ook voor deze vakantiegangers biedt het Canarische eiland Tenerife verschillende initiatieven om het milieu zo min mogelijk te belasten. We hebben daarom die tips – voor zowel eten, slapen als leuke uitjes – voor je op een rij gezet die niet alleen geweldig zijn om te beleven, maar ook nog eens bijzonder duurzaam.

Walvissen spotten

Een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat kan bekijken, en dit alles op een respectvolle manier. 

Veel aanbieders van deze tours op Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’, wat betekent dat zij zich er vrijwillig aan toewijden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is, waarbij het doel is om de effecten van de tours op het leven onder water tot een minimum te beperken. Zie de lijst met bedrijven via deze website.

tenerife3
Beeld: Turismo de Tenerife

Hiken in de natuurparken

Een actieve manier is te voet alle natuurlijke hoeken van het eiland te ontdekken. Tenerife telt 43 beschermde natuurgebieden die bijna de helft van het eiland in beslag nemen, waardoor het als een echt wandelparadijs gezien wordt. De routes wisselen af met adembenemende uitzichten op zee tot aan eindeloze laurierbossen. 

Een unieke ervaring is een wandeling op de El Teide vulkaan, door het zwarte lavagesteente krijg je het idee dat je alleen op de maan bent beland. Met honderden kilometers aan goede bewegwijzerde routes waar de natuurparken over beschikken, valt er genoeg te beleven.

tenerife1
Beeld: Turismo de Tenerife

Op ontdekkingsreis door de lucht

De horizon op Tenerife is bijzonder helder, wat het eiland een ideale plek maakt om naar de sterren te kijken. Het eiland biedt plaats aan het Teide Observatorium, een internationaal astrofysisch instituut, waar een team van wetenschappers vanuit de hele wereld voortdurend aan het werk zijn. 

Maar de sterren zijn niet alleen voor wetenschappers de moeite waard om te bekijken, ook voor toeristen is het een ervaring die niet overgeslagen mag worden bij een bezoek aan het eiland. Op bepaalde dagen in het jaar komen liefhebbers vanuit de hele wereld naar Tenerife om te genieten van meteoorregens, of om sterrenbeelden, planeten of satellieten te zien. Daarom is het Teide Nationaal Park als eerste toeristische bestemming ter wereld aangewezen als zogenaamde Starlight-bestemming.

tenerife2
Beeld: Turismo de Tenerife

Genieten van de duurzame keuken van Tenerife

Zonder te genieten van de smaakvolle gerechten van Tenerife kan een bezoek aan het eiland natuurlijk niet meegeteld worden als een échte vakantie. Maar niemand hoeft te treuren, Tenerife biedt veel verschillende restaurantjes waar voor iedereen iets tussen zit. Voor degene die graag zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden, zijn er erg leuke duurzame opties als het aankomt op uitgebreid dineren.

Milieuvriendelijke verblijven op Tenerife

Een duurzame reisgids is natuurlijk niet compleet zonder unieke accommodaties. Gelukkig heeft Tenerife meer dan genoeg verrassende en milieuvriendelijke verblijven om je reis helemaal compleet te maken.

Biosphere Sustainable Destination

Niet alleen de genoemde activiteiten, restaurantjes en accommodaties zijn milieuvriendelijk op Tenerife. Het gehele eiland heeft internationale erkenning gekregen met het Biosphere-certificaat, dat staat voor een duurzame bestemming. Deze grote mijlpaal is het startsein voor de vele verbeteringen die op het eiland gaan volgen om samen Tenerife een nog duurzamere vakantiebestemming te maken. Meer informatie: biospheretourism.com/en

tenerife4
Beeld: Turismo de Tenerife

Over Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische eiland en wordt gekenmerkt door en een unieke combinatie van natuur, cultuur en eindeloos veel mogelijkheden voor zowel activiteiten als ontspanning. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers, is het eiland een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud. 

Er kan het gehele jaar door worden genoten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness. Of het nu gaat om het verkennen van het unieke landschap in het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Nationaal Park El Teide, een prachtige wandeling maken in natuurpark Anaga, eten in een van de vijf Michelinster restaurants, het bezoeken van de hoofdstad Santa Cruz of het nabijgelegen San Cristóbal de La Laguna of het ultiem relaxen op een van de heerlijke stranden in het zuiden van het eiland, er is voor ieder wat wils op Tenerife. Daarnaast biedt Tenerife accommodaties voor alle soorten reizigers; van unieke boutique hotels, accommodaties op het platteland tot aan luxe vijfsterrenhotels.

Bron: Persbericht Turismo de Tenerife

Ga naar de inhoud