Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (15)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (15)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (15)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (onderaan artikel).

Elk land en volk heeft natuurlijk zijn eigenlijk cultuur, gebruiken en gewoontes en zelf binnen één land zijn er verschillen. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren. Zeker als je te maken krijgt met de lokale overheid, maar ook het bedrijfsleven is heel anders dan hoe je het gewend bent. Probeer vooral niet te blijven denken aan hoe het in je thuisland eraan toe gaat, bewaar je geduld en dan kom je een heel eind. 

Wij wonen nu meer dan vier jaar in Spanje en zijn redelijk gewend geraakt aan de verschillen tussen Nederland en Spanje. Waar wij onszelf alleen nog steeds wel over verbazen is de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw in Spanje, zelfs nog bij veel jongeren. In ons eerste huis in Spanje hadden wij superlieve Spaanse buren. Ze hebben ongeveer dezelfde leeftijd als onze ouders. Bij ons is Tom de kok in huis en hoe vaak wij dat wel niet hebben verteld, toch kreeg Danielle van de buurvrouw alle uitleg over het maken van Spaanse gerechten. Heel lief bedoeld en Danielle luisterde braaf, maar deed er vervolgens niets mee. Andersom kreeg Tom van de buurman de uitleg over het aanplanten en onderhoud van de moestuin en je raad het al, dat is Danielle haar ding.

Toen wij een half jaar in Spanje waren, zijn wij een Nederlandstalig tijdschrift begonnen. Helaas hebben wij dit door externe factoren moeten stoppen. Maar goed, wij waren heel trots natuurlijk en wilden dit graag aan de buren laten zien. Nou, ze waren wel onder de indruk. Vervolgens meldde de buurman aan Tom dat het dan nu wel eens tijd werd om voor Danielle te gaan zorgen. Want als jullie met pensioen gaan en Tom eerder overlijd, dan moet Danielle ook wel een beetje goed kunnen leven. Natuurlijk had de buurman helemaal gelijk, maar in hun beleving bouwt een vrouw geen pensioen op en dat de man daarvoor helemaal voor moet zorgen.

De werkmannen die al wat langer bij ons werken, weten dat ze veel dingen ook aan Danielle kunnen vragen en dat ze met veel van de klussen gewoon meehelpt. Zodra er een nieuwe werkman in huis komt is het in het begin wel even wennen voor diegene. Alle vragen zijn in het begin voor Tom en als er iets getild moet worden is het Tom die wordt geroepen. Tom roept vervolgens Danielle om mee te beslissen of mee te helpen met het tilwerk en dan staan ze wel even vreemd te kijken.

Afgelopen week kochten wij wat spullen bij een man in Pinoso. Hij zou het later bij ons bezorgen, want zijn vrouw moest eerst nog even de inhoud van de kisten uitzoeken. Twee dagen later was het zover, hij had netjes Tom even gebeld dat hij eraan kwam, maar Tom was zelf niet thuis. Geen probleem toch, dan helpt Danielle even met uitladen. Nou, daar dacht de man toch anders over… We moesten drie meter iets samen tillen en de beste man heeft zeker vijf maal gevraagd of het wel ging. Bij de tweede lading was Tom wel thuis en toen kreeg Tom het wel eventjes te horen… Een vrouw hoort niet te tillen!

Zullen we aan dit verschil gaan wennen, we denken van niet…

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?