Geen Nederlandse of Belgische agenten bij Europese politiepatrouille Benidorm en Alicante

Geen Nederlandse of Belgische agenten bij Europese politiepatrouille Benidorm en Alicante
Beeld: Policía Nacional / web

Geen Nederlandse of Belgische agenten bij Europese politiepatrouille Benidorm en Alicante

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De zomer is begonnen en dus stijgt het aantal buitenlandse bezoekers in Alicante en Benidorm weer. Dat betekent ook dat er weer meer talen gesproken worden en helaas ook dat er meer problemen zijn waar de politie bij met helpen. Om dat proces en contact met de politie makkelijker te maken, patrouilleert door de straten van Alicante en Benidorm een Europees politie team van verschillende nationaliteiten. Maar er zijn ook dit jaar weer geen Nederlands en Belgische agenten bij betrokken.

De buitenlandse agenten vormen onderdeel van het ‘Comisarías Europeas’ project waarbij in meerdere populaire bestemmingen in Spanje de nationale politie begeleid wordt door buitenlandse collega’s. In dit geval gaat het om Alicante (eerste keer dit jaar) en Benidorm maar de buitenlandse agenten zullen ook te zien zijn in o.a. Estepona, Granada, Ibiza, Madrid, Málaga, Marbella, Palma de Mallorca, Santiago de Compostela en Vigo.

Maar zoals we al schreven zijn bij dit project geen Nederlandse of Belgische agenten betrokken maar wel agenten uit Frankrijk, Italië en Duitsland. In drie- of viertallen wordt in de straten gepatrouilleerd waarbij er altijd een agent aanwezig is van de Policía Nacional uit Spanje, Police Nationale uit Frankrijk en de Polizía di Stato uit Italië. In het geval van Alicante en Benidorm komt daar ook een agent van de Bundespolizei uit Duitsland bij.

Deze internationale politiesamenwerking in populaire Spaanse zomerbestemmingen vindt eigenlijk al sinds 2008 plaats. In dat jaar begon de Spaanse politie samen te werken met de Franse politie gevolgd in 2012 door Portugese agenten, in 2014 door Italiaanse agenten en in 2020 door de Duitse politie. De vraag is of er ooit ook Nederlandse en Belgische agenten bij zullen komen aangezien er in de zomermaanden veel Nederlandse en Belgische bezoekers zijn in de eerder genoemde bestemmingen. Dat zal voor veel lezers die deze populaire plaatsen bezoeken zeker makkelijk zijn.

Ga naar de inhoud