Search
menu
Search

Speciale 2-euromunt met een Nederlands tintje uitgebracht in Spanje

Speciale 2-euromunt met een Nederlands tintje uitgebracht in Spanje
Beeld: @ComisionEuropea / twitter

Speciale 2-euromunt met een Nederlands tintje uitgebracht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 juli 2022 is opnieuw een zeer speciale 2-euro herdenkingsmunt uitgebracht in Spanje. In dit geval gaat het om een munt in beperkte oplage met een Nederlands tintje. De 2-euromunt heeft namelijk alles te maken met de Nederlander Desiderius Erasmus en het 35-jarig bestaan van het ERASMUS-programma in Spanje en Europa. 

Het ERASMUS-programma is een in 1987 opgericht programma dat deel uitmaakt van het Leven Lang Leren-programma. Studenten die meedoen met het programma studeren gedurende een periode van drie maanden tot een jaar in een ander Europees land. Het ERASMUS-programma zorgt ervoor dat de periode in het buitenland ook officieel wordt erkend. De student blijft ingeschreven bij de eigen instelling en hoeft dus geen collegegeld in het buitenland te betalen. Er bestaat tevens de mogelijkheid tot het volgen van een gratis intensieve taalcursus, de Erasmus Intensive Language Course (EILC). Deze taalcursus vindt plaats voordat de reguliere studie start en is beschikbaar voor alle ‘kleine’ talen maar geen Engels, Frans, Duits en Spaans. 

In 2022 bestaat het ERASMUS-programma in Spanje en andere Europese landen 35 jaar en ter herdenking werd een speciale 2-euromunt geslagen. Op de algemene/Europese kant staat de bekende twee euro tekening en aan de nationale kant een afbeelding van de Nederlander Desiderius Erasmus. Er staat een 35 op de nationale kant waar ook de tekst 1987-2022 Erasmus Programme staat met in het geval van Spanje ook España (iets wat bij de Nederlandse en Belgische versie niet op de munt staat).

Het gaat in dit geval echter niet om een exclusieve Spaanse herdenkingsmunt maar om een 2-euromunt die in meerdere landen is uitgebracht waaronder ook Nederland en België. In Nederland is deze munt onderdeel van de Nederlandse Coincard Catalogus wat betekent dat deze munt op een speciale plastic kaart te koop is voor 2 euro via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

In België wordt de Erasmus-munt in twee formaten aangeboden. De goedkoopste is de Coincard in het Nederlands of in het Frans voor 10 euro. Er is echter ook een duurdere versie als proof-kwaliteit in een etui voor 29,95 euro verkrijgbaar op de officiële website Herdenkingsmunten van de Koninklijke Munt van België. 

In Spanje is deze speciale Erasmus-herdenkingsmunt alleen te koop bij een van de 15 vestigingen van de Banco de España en op de website van de Real Casa de la Moneda waar op de website deze speciale 2-euromunt inmiddels staat vermeld met een prijs van 23 euro waarbij de munt geleverd wordt in een speciaal ‘boekje’. Er zijn er slechts 5.000 geslagen in Spanje wat deze munt later dus een verzamelaarsobject zal maken.

Beelden: Koninklijke Nederlandse Munt, Herdenkingsmunten, Real Casa de la Moneda

  • muntES
  • erasmus1
  • boekje
  • muntBE
  • muntNL
Ga naar de inhoud