Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (111)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (111)
Beeld: via canva.com

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (111)

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Toen we hier de boel kochten was het een boerderij met 29 percelen. Een half jaar later kochten we een perceel bij en zo hadden we 30 percelen. Nou klinkt dat allemaal heel indrukwekkend misschien, maar dat is het allerminst. We hebben achter ons een weiland dat bijvoorbeeld uit percelen bestaat. Kijk je van bovenaf, dan is het duidelijk dat het een geheel is. Zo hebben we dus meer weilanden die uit verschillende percelen bestaan, waarvan sommige percelen heel klein zijn. 

Alles staat natuurlijk op naam van Sol en mij. Daar geen probleem. Maar als we alles ook helemaal willen registreren dan kost dat 200 euro per perceel. Dat registreren is overigens niet iets wat perse nodig is. Het is meer iets wat wij zouden willen. Maar 30 maal 200 euro is dus 6000 euro. Dat is iets wat ons te ver gaat natuurlijk. De man aan het loket waar je alles kan laten registreren vertelde ons wel dat er een mogelijkheid is om percelen samen te voegen tot een. Iets wat bij het kadaster gedaan kan worden. Maar… het kadaster is iets van de overheid en dus traag, vertelde hij er bij. 

Van een buurman leerde ik dat ik een 900D formulier nodig had om ook maar iets te kunnen doen. Maar om ook maar iets op de site van het kadaster te kunnen doen heb je een clavepin nodig, dat is zeg maar de Spaanse DIGID. Die moesten we dus eerst gaan regelen. Na het maken van een afspraak voor het verkrijgen van de clavepin konden we verder. Dat was allemaal in januari.

Er ging wat tijd voorbij toen ik weer eens een keer bij de buurman was. Hij vroeg me naar het samenvoegen en vertelde erbij dat hij ook pas wat had geregeld. Met z’n tweeën achter de computer liet hij zien hoe ik percelen samen kan voegen en samen voegen we de eerste twee percelen samen tot een weiland, wat het dus eigenlijk al was. Eigenlijk is het heel makkelijk om te regelen en later op de avond regel ik thuis dat alles wat logisch gezien een is, ook in werkelijkheid een wordt. Een paar uur later heb ik alles geregeld en wordt het in behandeling genomen door het kadaster. Dit was eind januari.

Er ging weer wat tijd voorbij en toen kreeg Sol post van het kadaster waarvoor ze bij de postbode moest tekenen. Het is nu mei. Het kadaster had een paar keer dezelfde vraag. We begrepen de brief met de vragen niet helemaal. Een vraag is of Sol als mede-eigenaar akkoord gaat en daarvoor hoeft ze dan niets te doen. De volgende vraag is of Sol als mede-eigenaar akkoord gaat en dat dan per brief moet laten weten binnen 10 werkdagen na ontvangst van de brief. Laten we de buurman die al eerder hielp maar vragen hoe het zit.

Van de buurman krijg ik een appje dat hij de brief van het kadaster doorgespeeld aan zijn broer, die werk in dat soort zaken en weet beter wat er gedaan moet worden. Even later krijg ik een mail met een brief van de broer van de buurman. Op de blanco ruimte moeten we wat gegevens invullen en de brief van de juiste nummers voorzien en dat allemaal met de NIE van Sol uploaden naar het kadaster. 

Weer gaat er wat tijd voorbij en het is nu begin juni. De buurman stuurt een schermafdruk van de site van het kadaster waar op alle percelen staan. Alle kleine percelen die we samengevoegd wilden hebben, zijn al samengevoegd. Ik ga ook maar gelijk even kijken op de site van het kadaster en log in met de clavepin, zodat ik meer gegevens te zien krijg over onze stukken. Inderdaad is alles al afgerond. In plaats van 30 percelen hebben we er nu nog maar 13. Goed, dat registreren laten we nog even voor wat het is. Maar gezegd moet worden dat het kadaster wat ons betreft heel snel heeft gewerkt en het binnen iets meer dan 4 maanden afgerond te hebben. 

Nu alles duidelijk is wat de weilanden/percelen zijn, en we niets meer verhuren aan de buren met de koeien, kunnen we eens gaan kijken wat we gaan verkopen. Er zijn wat stukken die niet direct grenzen aan onze boerderij en daar willen we van af.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud