Search
menu
Search

Werkzaamheden aan ‘manquita’ kathedraal van Málaga na 240 jaar ‘pauze’ hervat

Werkzaamheden aan ‘manquita’ kathedraal van Málaga na 240 jaar ‘pauze’ hervat
Beeld: via canva.com

Werkzaamheden aan ‘manquita’ kathedraal van Málaga na 240 jaar ‘pauze’ hervat

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vorige week vrijdag is er een begin gemaakt met de restauratiewerkzaamheden aan de Kathedraal van Málaga. Na 240 jaar van stilstand zal er eindelijk gewerkt worden aan het oorspronkelijk geplande dak, nadat de bouw destijds werd stopgezet en de tweede toren onafgewerkt bleef. Het nieuwe dak dat nu gebouwd gaat worden, is bedoeld om de kathedraal te beschermen tegen weersinvloeden en daarmee verdere schade te voorkomen.

Het project om het dak te restaureren zal 28 maanden duren en zal een totale investering van 17,5 miljoen euro vereisen. Uit een selectie van zes offertes, ingediend door negen bouwbedrijven, is de winnende aannemer gekozen, de tijdelijke samenwerking tussen bedrijven, ook wel bekend als de UTE (Unión Temporal de Empresas), bestaande uit de bouwbedrijven Hermanos Campano en Grupo ORP. Bij de gunning werd rekening gehouden met verschillende factoren, zoals kennis van het project, de aanpak van de bouw, de planning, de kwalificaties van het personeel van zowel het hoofdbedrijf als de onderaannemers, ervaring met monumentaal erfgoed, de garantieperiode, het communicatievoorstel en de financiële aanbieding.

De Kathedraal van Málaga, officieel de “Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación”, is een opvallend bouwwerk in het historische centrum van Málaga, Spanje. Het fundament voor deze indrukwekkende kathedraal werd gelegd in 1528, op de plaats waar eerder de belangrijkste moskee van de stad stond na de herovering van Málaga op de Moren in 1487.

De bouw van de kathedraal duurde meer dan twee eeuwen en werd uiteindelijk nooit volledig voltooid, vandaar dat de kathedraal ook wel bekendstaat als ‘La Manquita’, of ‘De Eenarmige Dame’. Dit komt doordat slechts één van de twee geplande torens is gebouwd. Er waren plannen om een tweede toren te bouwen, maar door een reeks van financiële moeilijkheden en andere prioriteiten is de tweede toren nooit gerealiseerd.

De reden dat er maar één toren is, is te wijten aan een combinatie van factoren. Ten eerste waren de kosten voor de bouw aanzienlijk. Daarnaast werden de fondsen die waren gereserveerd voor de voltooiing van de tweede toren meerdere malen omgeleid om te helpen bij andere projecten of in tijden van nood, zoals tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog waar het geld werd gebruikt om de koloniën te steunen.

Wat betreft de toekomstige werkzaamheden aan de kathedraal, is het nog steeds onduidelijk of de tweede toren ooit zal worden gebouwd. Veel inwoners van Málaga en bezoekers zien de enkele toren als een kenmerkend onderdeel van de charme en identiteit van de kathedraal. Plannen om de kathedraal te voltooien worden regelmatig voorgesteld, maar vanwege de aanzienlijke kosten, historische betekenis, en het gebrek aan een alomvattend akkoord, zijn er tot op heden geen concrete plannen om de werkzaamheden te hervatten. De ‘Eenarmige Dame’ blijft voorlopig een icoon van Málaga, net zo geliefd om haar onvoltooide toestand als ze zou zijn geweest in haar voltooide glorie.

Ga naar de inhoud