2 juli: Wereld UFO-Dag en waarnemingen in Spanje

2 juli: Wereld UFO-Dag en waarnemingen in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

2 juli: Wereld UFO-Dag en waarnemingen in Spanje

Elk jaar op 2 juli staat men stil bij de Wereld UFO-Dag omdat in 1947 op deze datum een piloot voor het eerst melding deed van vijf vreemde vliegende lichtbollen ofwel Onidentificeerbare Vliegende Objecten. Laten we eens kijken naar UFO-waarnemingen die ooit in Spanje zijn gemeld, want ‘OVNIS’ vliegen niet alleen boven de Verenigde Staten maar ook soms boven Spanje. En denk erom: The truth is out there!

In 1991 begon het Spaanse ministerie van Defensie met het declassificeren van documenten over waarnemingen van vreemde fenomenen, ook bekend als UFO’s (Ongeïdentificeerd Vliegend Voorwerp), in het Spaans OVNI (Objeto volador no identificado).

Het gaat dus in dit geval om objecten die men heeft gezien waar geen duidelijke verklaring voor te geven is. De UFO of OVNI wordt in de meeste gevallen gezien als een vliegend object van buitenaardse wezens, iets wat vooral door de filmbranche populair is geworden.

Spanje

Volgens een 1900 pagina’s tellend rapport van het ministerie van Defensie hebben er van 1962 tot en met 1995 gedurende 33 jaar vele onverklaarbare zaken plaatsgevonden. Hieronder bevinden zich ook 80 meldingen van UFO’s boven het Spaanse luchtruim. 

Wat opvalt is dat het merendeel van deze waarnemingen van vreemde verschijnselen plaatsvonden bij de Canarische Eilanden met een aantal tussen de 10 en 12 waarnemingen. Daarbij werd het eiland La Palma blijkbaar het meeste bezocht door de ‘extraterrestres’.

De Canarische Eilanden worden gevolgd door de provincie Madrid met 9 meldingen en de provincie Barcelona met 7 waarnemingen van UFO’s. Op de grens tussen Extremadura en Andalusië werden 5 waarnemingen gemeld terwijl dat aantal 4 bedraagt bij de Balearen, vooral Mallorca en Menorca. Verder waren er nog twee meldingen in de provincie Castellón en daarna meerdere waarnemingen verspreid over heel Spanje.

1968

Uit de gegevens is gebleken dat het jaar 1968 een van de populairste jaren was betreft UFO-waarnemingen met 16 ‘avistamientos’ in totaal, veel meer dan gedurende de andere jaren. Volgens de gegevens in het rapport vond de eerste waarneming plaats boven San Javier in Murcia op 6, 7 en 13 augustus 1962. De laatste waarneming gebeurde in 1995 bij Morón de la Frontera in Sevilla, Andalusië.

Na 1995?

Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is na 1995, het laatste jaar in het vrijgegeven rapport. Zijn de gegevens vanaf 1996 tot op heden dan nog opgesloten bij Defensie en worden deze niet vrijgegeven? Waren er geen waarnemingen meer in Spanje en laten de UFO’s Spanje links liggen? Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden, wellicht een werkje voor de Spaanse X-files en detectives Mulder en Scully.

Ga naar de inhoud