Het beste kraanwater in Spanje volgens de Consumentenbond

Het beste kraanwater in Spanje volgens de Consumentenbond
Beeld: ai-beeld / redactie

Het beste kraanwater in Spanje volgens de Consumentenbond

De zomer is aangebroken en nu de temperaturen stijgen, is er niets beters dan afkoelen met een glas water. Over het algemeen wordt veel water drinken als zeer gezond beschouwd. Ook de vraag of kraanwater beter is dan flessenwater wordt weer veel gesteld. De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft het kraanwater in Spanje onderzocht.

Uit het onderzoek van de OCU blijkt dat het kraanwater in Spanje over het algemeen van goede kwaliteit is. Het voldoet aan alle wettelijke eisen en is veilig om te drinken. Bovendien is kraanwater veel goedkoper dan flessenwater, wat ook beter is voor het milieu.

Aan de andere kant kan flessenwater soms een betere smaak hebben en handiger zijn om mee te nemen. Maar als het gaat om puur drinkwater, is kraanwater een uitstekende keuze. Dus waar mogelijk, is het verstandig om kraanwater te drinken en zo bij te dragen aan een duurzamere en gezondere levensstijl.

In Spanje wordt de kwaliteit van kraanwater grotendeels bepaald door de hardheid ervan. De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een classificatiesysteem ontwikkeld dat het water indeelt in vier categorieën:

Steden zoals Vizcaya, Guipúzcoa, Coruña, Pontevedra, León, Valladolid, Burgos, Madrid, Badajoz, Alicante, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas hebben zacht water. Dit water wordt over het algemeen als aangenaam van smaak ervaren en is geschikt voor dagelijks gebruik.

In steden als Asturias, Navarra, La Rioja, Gerona, Barcelona, Salamanca, Ciudad Real, Sevilla, Cádiz en Granada is het water licht hard. Dit water is nog steeds goed drinkbaar en heeft vaak een neutrale smaak.

Tarragona, de Balearen, Murcia, Albacete en Jaén hebben hard water. Hoewel nog steeds veilig om te drinken, kan dit water een merkbare smaak hebben en problemen veroorzaken bij huishoudelijke apparaten.

Zaragoza, Teruel, Valencia en Almería hebben zeer hard water. Dit water kan een sterke smaak hebben en wordt vaak als minder aangenaam ervaren voor consumptie.

De OCU adviseert het volgende:

  1. In gebieden met zacht of licht hard water: Drink kraanwater.
  2. In gebieden met hard of zeer hard water: Overweeg flessenwater of gebruik een waterfilter.

Kraanwater of flessenwater?

Volgens de OCU is kraanwater in de meeste Spaanse steden van hoge kwaliteit en vrij van schadelijke verontreinigingen. De organisatie benadrukt dat kraanwater regelmatig wordt gecontroleerd en moet voldoen aan strenge veiligheidsnormen.

De OCU pleit voor het drinken van kraanwater waar mogelijk, om zowel economische als ecologische redenen. Ze roepen supermarkten en restaurants op om lokaal kraanwater aan te bieden om de milieu-impact van transport te verminderen.

Uit enquêtes van de OCU blijkt dat het gebruik van kraanwater en flessenwater in Spanje ongeveer gelijk verdeeld is. Veel consumenten kiezen voor flessenwater vanwege de smaak, de hardheid van het lokale kraanwater, of simpelweg uit gewoonte.

Ga naar de inhoud