Terroristen 17-A hadden het gemunt op de Sagrada Familia en Camp Nou in Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Terroristen 17-A hadden het gemunt op de Sagrada Familia en Camp Nou in Barcelona

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het staat bij veel mensen nog vers in het geheugen, de terroristische aanslag op 17 augustus 2017 op de Ramblas in Barcelona en die nacht op 18 augustus in de kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada waar vijf terroristen werden doodgeschoten door de politie. De onderzoeksrechter heeft nu het onderzoek vrijgegeven waaruit blijkt dat de jonge jihadisten het oorspronkelijk gemunt hadden op de Sagrada Familia, het Camp Nou voetbalstadion, discotheken in Sitges of de concertzaal Razzmatazz.

Binnenkort wordt er stilgestaan in Barcelona en de rest van Spanje bij de terroristische aanslag op 17 augustus (17-A) 2017 op de Ramblas en de deels mislukte aanslag in de kustplaats Cambrils. Daarbij overleden 15 personen en raakten 131 mensen gewond. Alle terroristen van de terroristische cel uit Ripoll overleden op één na, die nog in de gevangenis zit.

De krant El Periódico de Catalunya heeft nu meer informatie gepubliceerd wat te vinden is in het onderzoeksrapport van de Catalaanse Mossos d’Esquadra, Guardia Civil en Policia Nacional. Daaruit valt op te maken dat de aanslag op de Ramblas en in Cambrils onderdeel waren van plan B.

Plan A

Plan A was om met explosieven in bestelbussen of/en met bomvesten aanslagen te plegen op verschillende plaatsen. Dat ging niet door omdat de explosieven de dag voor de aanslag op 17-A vroegtijdig tot ontploffing kwamen in een woning in de gemeente Alcanar, in het zuiden van Tarragona. Daarop besloot men met plan B te komen, met een bestelbus de Ramblas op rijden.

Camp Nou

Maar het eigenlijke hoofddoel waren in Barcelona de Sagrada Familia, die ze gelijktijdig met de Eiffeltoren in Parijs wilden aanvallen, en het Camp Nou voetbalstadion. Met name dat laatste doelwit is nieuwe informatie waarbij men het heeft over een geplande aanslag op 20 augustus 2017 tijdens de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Betis, de eerste wedstrijd van het voetbalseizoen.

Na het onderzoeken van de zoekgeschiedenis op de smartphones en computers van de overleden terroristen is men tot de conclusie gekomen dat Camp Nou een van de belangrijkste doelwitten was. Het is echter niet bekend hoe ze een aanslag wilden plegen, of dat met de met explosieven gevulde bestelbussen moest gaan gebeuren of door middel van bomvesten of een vorm van zelfgemaakte granaten. Feit is wel dat twee van de terroristen daags voor de aanslag van 17-A gezien zijn in een Barça winkel waar ze shirts van het team kochten.

Sitges

Naast een aanslag op het Camp Nou voetbalstadion wilden de jonge terroristen ook een aanslag plegen op een discotheek, als eerbetoon (of kopie) van de aanslag in de Bataclan feestzaal in Parijs. Zo heeft men informatie gevonden dat er gezocht werd naar discotheken in Sitges en ook naar de Razzmatazz zaal in Barcelona.

Komende 17 augustus is het een jaar geleden dat de eerste IS-aanslag plaats heeft gevonden in Spanje, op de Ramblas in Barcelona en uren later op de boulevard van de kustplaats Cambrils waar vijf terroristen werden doodgeschoten en een nieuwe ramp werd voorkomen.

Ga naar de inhoud