Spanje heeft alleen op lokaal niveau boerkaverbod

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje heeft alleen op lokaal niveau boerkaverbod

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl Nederland verdeeld is over het net ingestelde boerkaverbod in het land, heeft het nieuws ook de Spaanse kranten bereikt. Net zoals in andere landen zoals België, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken heeft nu dus ook Nederland een verbod op het dragen van boerka’s en andere gezichtsbedekkende kleding in openbare gebouwen, vervoer, onderwijs, zorg en overheidsgebouwen.

Nederland heeft dus sinds 2019 een boerkaverbod maar andere landen waren Nederland al voor zoals Frankrijk in 2010, België in 2011 en Denemarken 2018. In Duitsland is het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs verboden terwijl in Italië sinds 1975 een wet bestaat waarin staat dat het compleet bedekken van het gezicht niet is toegestaan.

Spanje heeft nog geen boerkaverbod maar er wordt in de Spaanse politiek wel al jaren over gediscussieerd. Op het moment van schrijven zijn er alleen op lokaal niveau boerkaverboden in 10 gemeenten. Daarvan bevinden zich er 8 in Catalonië, 1 in Andalñusië en 1 in de regio Madrid. 

In de Catalaanse steden Lerida, Tarragona en Reus is het sinds 2010 verboden om een boerka te dragen maar een rechter heeft de in 2013 aangenomen lokale wetten nietig verklaard omdat in de ogen van de rechter de gemeente geen bevoegdheid heeft om deze verboden in te stellen.

Ga naar de inhoud