skip to Main Content
Spanje heeft alleen op lokaal niveau boerkaverbod
Pixabay

Spanje heeft alleen op lokaal niveau boerkaverbod

MADRID – Terwijl Nederland verdeeld is over het net ingestelde boerkaverbod in het land, heeft het nieuws ook de Spaanse kranten bereikt. Net zoals in andere landen zoals België, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken heeft nu dus ook Nederland een verbod op het dragen van boerka’s en andere gezichtsbedekkende kleding in openbare gebouwen, vervoer, onderwijs, zorg en overheidsgebouwen.

Nederland heeft dus sinds 2019 een boerkaverbod maar andere landen waren Nederland al voor zoals Frankrijk in 2010, België in 2011 en Denemarken 2018. In Duitsland is het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs verboden terwijl in Italië sinds 1975 een wet bestaat waarin staat dat het compleet bedekken van het gezicht niet is toegestaan.

Spanje heeft nog geen boerkaverbod maar er wordt in de Spaanse politiek wel al jaren over gediscussieerd. Op het moment van schrijven zijn er alleen op lokaal niveau boerkaverboden in 10 gemeenten. Daarvan bevinden zich er 8 in Catalonië, 1 in Andalñusië en 1 in de regio Madrid. 

In de Catalaanse steden Lerida, Tarragona en Reus is het sinds 2010 verboden om een boerka te dragen maar een rechter heeft de in 2013 aangenomen lokale wetten nietig verklaard omdat in de ogen van de rechter de gemeente geen bevoegdheid heeft om deze verboden in te stellen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Op het vliegveld Eindhoven moest ik bij de controle m’n vest uitdoen, m’n shawl afdoen, riem uit, armband en ketting af en ook nog m’n schoenen uitdoen. Ik kreeg voor de zoveelste keer weer zo’n papiertje over m’n handen en m’n middel gewapperd, wat daarna in een apparaat ging. Drugs/wapens?
  Een moslima met lappen (sorry) om hoofd en lichaam kon zo doorlopen. Ik stond versteld en ben teruggegaan naar degene die me fouilleerde en heb gezegd dat ik me gediscrimineerd voelde en deze ambtenaar was het met me eens, maar kon er ook niets aan doen. Schandalig gewoon. Nederland is Nederland niet meer. Ze moeten zich aanpassen aan Nederlandse normen. Je moet een gezicht kunnen zien. Bevalt het niet? terug naar een Islamitisch land en niet anders. Wij mogen ook geen Christelijke kerken bouwen in Islamitische landen en moeten ons ook aanpassen met onze kleding.

 2. Het is voor de bourka minnende bevolking dat wij St Niklaas zijn kruisje moeten weg krabben van zijn hoofddeksel ,dat alle kruisbeelden weg moeten ,alle Pieten bleekjes moeten rondlopen enz.. .Waar zijn we hier mee bezig ? Geen aangezicht bedekking !

 3. De voorstanders van het dragen van deze mensonterende kledij roepen luid dat wij in het vrije en redelijk geciviliseerde westen, de vrouw niet mogen voorschrijven wat zij wel en niet mag dragen. OK, laat ik het daar nu volledig mee eens zijn. Mijn vrouw wil graag in een te kort topje en hotpants op straat lopen en ik zal haar dat niet verbieden want die vrijheid heeft zij in het westen. Mag dat ook bij jullie jongens??? Jullie passen gewoon niet in onze cultuur en wanneer zien jullie dat nu eens eindelijk in.

 4. Gewoon verbieden die boerka. Is iets uit een zéér lang geleden achtergebleven cultuur. Als men dat wilt dragen voor bescherming tegen zandstormen in de woestijn, kan ik mij nog iets bij voorstellen.. (hoewel daar zijn ook modernere en betere versies voor te vinden) dat is mijn mening.
  Wij moeten dat niet toestaan, anders helpen wij mede aan onderdrukkingen van vrouwen in de hand. (Zelfs deze vaak (gehersenspoelde) vrouwen die beweren het uit “zng. vrije wil” te dragen).Maar dit alles en discussies terzijde.
  Het is de wet, niet meer en niet minder.

 5. Ik sta er steeds weer versteld van, dat het willen veranderen van de normen en waarden, die in Nederland gelden door andere culturen niet gerespecteerd worden en zelfs de Nederlanders andere gebruiken opgedrongen worden! Zoals de burka. Als er mensen zijn die zich in Nederlandse programma’s op de tv uitspreken omdat ze het angstig vinden om met iemand niet te kunnen communiceren doordat er geen gezichtsuitdrukking is, ze eigenlijk als negatief gezien worden! Ongelofelijk, als een westerse vrouw in Iran of Irak zonder hoofddoek loopt of een kus op de wang van haar eigen man geeft om voor iets te bedanken, ze opgepakt kan worden en bestraft kan worden met stokslagen, vinden de mensen die in Burka in Nederland lopen dat wel normaal????

 6. Als ze als dichte parasol willen rondlopen moeten ze daarheen gaan waar ze vanaf komen,en de dames met nederlands paspoort mee nemen,eens kijken hoe lang ze het volhouden als ze met zo’n tent verplicht moeten rondlopen

 7. Wetten maakt men niet voor niets, handhaven dus.
  Indien ambtenaren dat niet doen, noemen wij dat werkweigeraars, dat moet consequenties hebben.
  Wij betalen belasting, en daar mag je wat voor terug verwachten.
  ,

 8. Wanneer Nederlanders, maar ook mensen met een andere nationaliteit naar andere oorden gaan en van hen wordt verwacht dat zij in bepaalde situaties hun schoeisel uitdoen, gekleed gaan met niet ontblote lichaamsdelen of hoe dan ook, passen zij zich keurig aan, aan de gebruiken welke in zo’n land gelden, zoals het hoort en van gasten verwacht mag worden. Zo niet de draagsters met gezichtsbedekkende kleding, welke in Nederland te gast zijn. Echter, zoals in Nederland inmiddels veelvuldig aan de orde is, worden (nieuwe) wetten met voeten getreden en wordt niet of nauwelijks gehandhaafd. Door deze gedoog-mentaliteit ontstaat langzaamaan wetteloosheid. Wanneer burgers en wetsdienaren hun eigen gang gaan, zal dat zich dat op den duur wreken, zoals we in andere landen op de wereld kunnen zien. De situatie dan nog omkeren is nagenoeg onmogelijk.

 9. Dat de politie(overheid) geen tijd heeft om het te handhaven begrijp ik volledig . Dus even een oplossing zoeken , zo iets als ik heb in een kroeg gezeten waar gerookt werd . Ik en nog een paar andere anti rook sokken dragers geven dat door . Een paar dagen later krijg de eigenaar van het bedrijf de bekeuring thuis . In dit geval dus de OV bedrijf of andere overheids bedrijf . Moet je eens kijken hoe snel ze bewaking op alle trams en gebouwen hebben.

 10. Van sommige mensen zou het juist een zegen zijn als we niet langer tegen hun kop aan hoefden te kijken. Maar dat terzijde.
  Het verbod is er in Nederland dus nu ook, zij het weer onder bepaalde voorwaarden en de eerste lui roepen al weer dat ze het niet gaan handhaven of overtreders aanpakken, zoals die geit van een Femke Halsema

 11. Hallo , waarom zou het wetboek in alle landen moeten veranderd worden ? Overal is het duidelijk dat je aangezicht volledig zichtbaar moet zijn , wil oj kan je daar door geloofsovertuigingniet aan meedoen , absoluut geen probleem , neem je gerief dat je had ev verdwijn daar terug mee ,breng het er vandaag nog in en we gaan een superweekend te gemoed

 12. de boerkadraagsters in Nederland zijn veelvuldig aanwezig onder de “bekeerde” Nederlandse vrouwen die veel fanatieker in de leer zijn dan die van jun geboorte daarmee opgegroeiden

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken