Het vaarwel van het cash/contant geld in Spanje

Het vaarwel van het cash/contant geld in Spanje
Beeld: Freepik

Het vaarwel van het cash/contant geld in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Wat is er gebeurd met het cash geld? In Spanje viel het gebruik van contant geld terug van 53 naar 35,8 procent in 2020. Steeds meer mensen gebruiken naast hun bankkaart ook de smartphone om te betalen en het contactloos betalen is vanwege de corona-pandemie enorm gestegen.

De corona-pandemie heeft het gebruik van muntstukken en biljetten serieus doen terugvallen. Volgens een onderzoek van de Nationale Bank van Spanje viel het gebruik vorig jaar terug van 53 naar 35,8 procent. Geheel onverwachts is dat niet, zeker niet wanneer men er rekening mee houdt dat het gebruik in 2014 nog dicht bij de 80 procent lag.

In 2020 zorgde de angst voor besmetting met het coronavirus er voor dat 2,5 procent van de bevolking ophield cash te gebruiken. Enerzijds uit hygiënische overwegingen, anderzijds om andere betaalmiddelen te stimuleren die door bijna de helft van de winkels worden gebruikt.

Bovenop deze veranderingen, stelde men vast dat we ook voor kleine bedragen steeds meer technologische betaalmiddelen gebruiken. Terwijl we in 2020 cash gebruikten voor betalingen onder de 100 euro, halen we nu al zonder verpinken de kaart boven voor bedragen onder de vijftig euro.

Dat cash steeds minder volgers heeft is geen verrassing. De technologische vooruitgang duwt de muntstukken terug aan een ongezien tempo. Op dit moment kiest maar liefst 54,1 procent van de bevolking de kredietkaart als favoriete betalingsmiddel. Ook ziet 40 procent het als vanzelfsprekend dat ze steeds minder cash zullen gebruiken in de toekomst. In 2019 koesterde slechts 24 procent dat voornemen.

Een andere belangrijke motivatie is dat steeds minder winkels het moeilijk maken om met alternatieve middelen te betalen. 84 procent van de winkels heeft geen enkele hindernis meer om met de kaart te betalen, slechts 16 procent eist een minimum betaling van gemiddeld 11 euro.

Toch ziet het er nog niet naar uit dat het cash geld helemaal van de kaart zal verdwijnen. Volgens de Nationale Bank van Spanje gelooft iedereen dat het bestaan van cash geld nuttig is en fundamenteel blijft om de prijzen rechtvaardig te houden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.