Nieuwe Spaanse EU-identiteitskaart 4.0 in gebruik genomen

Nieuwe Spaanse EU-identiteitskaart 4.0 in gebruik genomen
Beeld: Twitter

Nieuwe Spaanse EU-identiteitskaart 4.0 in gebruik genomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf 2 augustus krijgen alle inwoners van Spanje die de Spaanse nationaliteit hebben als ze een identiteitskaart aanvragen of vernieuwen automatisch de nieuwe versie die ook wel DNI 4.0 genoemd wordt in Spanje. Het is een verplicht identiteitsbewijs binnen de Europese Unie die voldoet aan de gemeenschappelijke eisen van alle EU-lidstaten.

Op 2 augustus 2021 is het nieuwe model van de Spaanse identiteitskaart geïntroduceerd. Dit nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157 van 20 juni 2019 en aan de toezeggingen van de Spaanse regering. De nieuwe Europese identiteitskaart is moeilijker na te maken omdat de kaart een holografische patch van de vlag van het land van uitgifte, optisch variabele inkt aan beide zijden en een transparant venster met lasergravure als veiligheidsmaatregelen heeft.

In Spanje gaat men met het zogenaamde DNI 4.0 nog een stapje verder en worden de pasfoto’s gescand (door de Policía Nacional) en verwerkt op de identiteitskaart en zal het land binnenkort ook een mobiele smartphone app krijgen, net zoals nu al mogelijk is met het Spaanse rijbewijs.

De nieuwe Spaanse DNI-kaart heeft naast de Spaanse taal ook ‘National Identity Card’ in het Engels op de kaart staan, iets wat verplicht is naast het Spaanse ‘documento de identidad’. Op de achterkant staat de code van het land van uitgifte, in het geval van Spanje dus ES, gedrukt in een blauwe rechthoek dat omgeven is door de 12 EU-sterren.

De identiteitskaarten worden standaard gedrukt in het ID-1 formaat wat gebruikelijk is voor ID-kaarten en bankpassen. De DNI heeft een machineleesbaar gedeelte wat een combinatie is van karakters en de gezichtsopname (pasfoto) van de kaarthouder inclusief twee vingerafdrukken in digitaal formaat.

Het feit dat deze nieuwe Europese identiteitskaart vanaf 2 augustus 2021 verplicht is binnen de EU wil echter niet zeggen dat de oude Spaanse DNI-kaarten niet meer te gebruiken zijn. Deze verlopen op de datum die op de kaart staat, elke 5 (minimaal) of 10 (maximaal) jaar, en uiterlijk op 3 augustus 2031. Bij een volgende vernieuwing krijgen alle inwoners van Spanje met de Spaanse nationaliteit automatisch de nieuwe DNI 4.0.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.