Search
menu
Search

10 dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont

Oeps ... foto ontbreekt!

10 dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ik sta er niet dagelijks bij stil, maar het wonen in Spanje heeft mij toch echt veranderd. Als mens, als Nederlander én als persoon. Wow, dat klinkt ineens wel heel erg diep 😉 maar het grappige is dat je het niet eens doorhebt. Het sluipt er namelijk langzaam aan in. Vaak word je hier pas bewust van wanneer je bijvoorbeeld je vrienden en familie uit Nederland of België weer eens spreekt. “Je bent anders” zullen ze dan zeggen. Maar anders is natuurlijk niet per sé negatief. In tegendeel zelfs, de dingen die veranderen als je in Spanje woont zijn – als je het mij vraagt – juist hartstikke positief! Eigenlijk kun je best stellen dat je nooit meer de persoon zal zijn vóór emigratie. Nieuwsgierig naar wat ik daarmee bedoel? Lees dan snel verder!

1- Je gaat relaxter leven

Een veelgehoorde reden om te emigreren is dat mensen op zoek zijn naar een relaxter leven. En dat is precies wat Spanje met je doet! Echt waar, je gaat een stuk relaxter leven wanneer je woont in op zo’n Spaans eiland of het vasteland van Spanje. Laat het de magische uitwerking van het eiland zijn, of het feit dat de maatschappij anders in elkaar steekt. Ik durf niet te zeggen waar het preciés aan ligt. Het leven ís gewoon een stuk relaxter en dus: ga je zelf ook relaxter leven.

2- Je talenknobbel wordt groter

Je zult merken dat je je – wanneer je Spaans nog niet goed genoeg is – in het begin voornamelijk moet beroepen op de Engelse taal. En wanneer je je talenknobbel eenmaal aan hebt gezet, gaat de rest vanzelf. Van Duits en Frans, tot aan Scandinavische talen: in Spanje wordt zo’n beetje iedere taal gesproken. Vooral wanneer je in een toeristisch gebied woont of werkt kun je daar haast niet omheen. En het mooiste is dat je op een gegeven moment ook in andere talen gaat denken. Het jammere is alleen wél dat je Nederlandse taal iets achteruit gaat. Dan bedenk je je opeens: “hoe zeg je dit ook alweer in het Nederlands?”. Maar ach, dat is een zorg voor later 🙂 Al met al kun je stellen dat wonen in Spanje een fantastische manier is om je talenkennis te vergroten. En dus, wordt je talenknobbel automatisch ook groter!

3- Je leeft minder op de tijd

Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn over het algemeen altijd op tijd of zelfs een kwartier te vroeg. En dat wordt anders wanneer je in Spanje woont. In het begin levert dat best veel frustratie op, maar er komt een moment dat je je beseft dat je het zélf ook niet meer zo nauw neemt met de tijd. Het is echt niet zo dat mensen in Spanje respectloos zijn en niet op tijd wíllen komen. Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met de instelling: maak je niet zo druk. En voor dat je het weet ben je zelf ook wat flexibeler en laat je je leven niet langer bepalen door de tijd.

4- Je krijgt een internationale vriendenkring

Naar verloop van tijd zul je merken dat je met steeds meer mensen in aanraking komt van andere nationaliteiten. Waar je in het begin met name optrekt met Nederlanders en Belgen, ontmoet je steeds meer leuke mensen met een andere nationaliteit en ander verhaal. Je leert over andere culturen, gewoonten en gebruiken. Hartstikke leuk! Je krijgt niet alleen meer inzicht hoe andere mensen denken, maar wordt zelf ook ruimdenkender. Niets is meer abnormaal, raar of gek. Je hebt allemaal al een keer gezien en meegemaakt. En wie weet raak je zelfs geïnspireerd om op vakantie te gaan naar een land dat normaal gesproken nooit in je op zou komen!

5- Je wordt minder materialistisch

Spullen zijn maar spullen. En wanneer je naar Spanje emigreert zul je merken dat je steeds minder behoefte hebt aan spullen. De zon, zee, het strand en ga zo maar door. Het is allemaal gratis! Waar men in Nederland en België toch wel kijkt naar wat voor auto, huis en TV iemand heeft, is dat in Spanje totaal onbelangrijk. En weet je: spullen en overige materialistische zaken zijn lang niet zo belangrijk als herinneringen en ervaringen! Hierdoor ga je je dus ook realiseren dat spullen helemaal niet zo belangrijk zijn.

6- Je leert je eigen plan te trekken

Emigreren is best pittig. Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar het mooie hiervan is dat je deze stap alleen hebt gemaakt. Je hebt je eigen plan getrokken. Misschien zelfs tegen alle adviezen van je omgeving in! En dat was in de basis al een verandering. Je hebt je losgemaakt van je oude leven en hetgeen vertrouwd is achtergelaten. Je leert je eigen plan te trekken, wat voor mening anderen daar ook over hebben.

7- Je gaat op vakantie in eigen land

Een veelgestelde vraag aan emigranten: “maar waar ga jij dan op vakantie?”. Nou, in eigen land! Tripjes naar Nederland om familie en vrienden op te zoeken zie ik namelijk niet echt als vakantie. Dan ben je toch constant in de weer om alles en iedereen weer te zien. En meestal kom je nog uitgeput terug ook 😉 In Spanje zijn er immers zoveel mooie plekjes om vakantie te vieren. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over een strandvakantie 😉 Hoe gaaf is het dus dat jij op een plek woont waarvoor de meeste mensen een godsvermogen betalen?

8- Je leeft meer buiten

Kun je je voorstellen dat je voorheen voornamelijk binnen leefde? In Spanje is dat natuurlijk héél anders. Daar heb je de mogelijkheid om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat buiten te zijn. En vaak is het zo dat wanneer je die mogelijkheid hebt, je er ook naar gaat leven. Van een koffie in de tuin, tot een dagje strand of een wandeling in de bergen. Buiten zijn in Spanje kan áltijd en overal. Je behoefte om binnen te zitten verdwijnt compleet.

9- Je gaat anders naar je thuisland kijken

Deze is best dubbel. Vooral in het begin – wanneer je net geëmigreerd bent – zul je vaak de vergelijking trekken met je thuisland. Je gaat je thuisland vanuit een ander perspectief bekijken. Zo zijn er ook dingen die je verafschuwt, maar ongetwijfeld ook dingen die je gaat missen, of zelfs waarderen aan Nederland of België. De geur van de herfst, de sfeer tijdens de Sinterklaas- en Kerstperiode of écht Nederlands brood. Soms zijn het de kleine dingetjes die dan toch even mist. Maar wat me wél is opgevallen is dat wanneer je even terug naar je eigen land je het gevoel krijgt alsof het leven daar heel erg hetzelfde is gebleven.

10- Je verandert als persoon

Ik haalde ‘m hierboven al even aan: je zal nooit meer de persoon zijn vóór emigratie. Je hebt een ervaring voor het leven. De andere gewoontes, mensen, cultuur en leefstijl zorgen ervoor dat jij als persoon verandert. Je hebt dingen meegemaakt, alleen, met je partner of gezin. Jullie zijn gegroeid en hechter geworden. Je bent niet meer simpelweg 100% Nederlander of Belg. Spanje is een deel van je geworden en dat zal altijd zo blijven 🙂

Auteur: Melissa / Bron: emigrerengrancanaria.com

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?