Algo de España – deel 104: Spaanse- en Nederlandse families

Algo de España – deel 104: Spaanse- en Nederlandse families
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 104: Spaanse- en Nederlandse families

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Ik mocht weer een tijdje doorbrengen in Nederland. Ik geniet van elke minuut met mijn lieve zus, mijn lieve bijzondere moeder, geweldige nichten, allerliefste tante. Ik merk hoe bijzonder familie is. Heb je dat ook met je familie? Als je in Spanje woont, sta je letterlijk ver bij elkaar vandaan, maar figuurlijk zo dichtbij.

Even tussendoor: Ik neem veel podcasts op over het Spaanse leven, Emigreren en Leef je droom. Bijvoorbeeld deze Podcast 16: Spanjaarden en kleine Spaanse dorpjes https://open.spotify.com/episode/3a2bT27jicZyipkMTHC0CU?si=ltqvWxs4RpGOa520ljycDw en ook wel podcasts over Spaanse tradities, weetjes en families. Heb je een verzoekje mail mij alsjeblieft op info@supergoedspaansleren.nl

Spaanse families

In 2015, toen we net in ons kleine Spaans dorpje woonden, dacht ik wel eens, zo dan dat is bijzonder hele families wonen allemaal in één straat. Neven en nichten zitten bij elkaar in de klas. Hele families zitten aan elkaar verbonden. Ik heb geen idee wie er hier allemaal bij elkaar horen. En eigenlijk zie ik dat alleen met begrafenissen. Zo suf dat ik nooit weet welke man en vrouw een stel vormen. Maar ja, je ziet hier in het dorp de mannen samen zitten op bankjes en de vrouwen samen wandelen. Alleen op zondag kun je zien wie er bij elkaar horen.

Super verrassing

Mijn allergrootste verrassing was een tijdje geleden. Mijn zus en ik reden richting het huis van mijn nicht, maar toen zij de voordeur open deed had ik zoiets. Hier is iets raars aan de hand? Ik kwam binnen en de hele entree stond vol met al mijn neven en nichten van de familie van Marrewijk. Bijna alle 27 waren aanwezig. Mijn mond viel open van verbazing, want het was al jaren geleden dat ik iedereen voor het laatst zag.

Sterke mensen

Wauw, ik zag mijn nichten en al mijn neven. Iedereen was er, jee wat zijn ze lang, sterk en stralend. Het was zo mooi. Mijn nicht Lisette zei; “kijk nou eens naar al onze neven en nichten, ik ben echt trots op iedereen. Kijk eens hoe sterk we zijn. We zijn geen muurbloempjes. We staan ergens voor.” En toen dacht ik, je hebt helemaal gelijk. Hoe mooi is onze familieband, ook al hadden we elkaar jaren niet gezien, we stonden allemaal dicht bij elkaar, letterlijk en figuurlijk. De oudste in de 60 en de jongste net 40 jaar. Het klopte helemaal.

Sterke familieband

Dit was zo mooi, overal vandaan, maar allemaal namen we de moeite om een paar uur met elkaar door te brengen. Onbewust zijn we samen en staan we sterk. Superlieve neven en nichten. Megatrots ben ik op jullie en op mijn familie. Allemaal mooie mensen bij elkaar. Wat heb ik het toch getroffen. Ik vind jullie allemaal geweldig.

En hoe gezegend ben je als je allemaal goed met elkaar kunt opschieten en elkaar het succes gunt en elkaar helpt. Ik hoor vaak andere families waar het heel anders gaat. En ook zie ik dat hier bij Spaanse families. Ze wonen heel dicht bij elkaar, maar vaak zie ik dat de band die ik heb met mijn familie sterker is.

Ik vind het bijzonder om te zien hoe mensen aan elkaar verbonden kunnen zijn. Een onzichtbare band. Waanzinnig mooi om te zien.

Samen eten en feesten

Hier in Spanje, zie je vaak op zondag, in de straat vele auto´s geparkeerd staan bij één huis. De familie eet samen. En vaak komen ze allemaal uit hetzelfde dorp, maar dan ga je natuurlijk wel met de auto. Hier komt binnenkort ook een podcast over: Spaanse gewoonten. Volg mij op Spotify: Supergoed Spaans Leren. Vroeger toen ik klein was toen gingen we ook elke zondag naar opa en oma. En hier doen de Spaanse families dat nog steeds. Samen eten en feesten, daar zijn Spanjaarden natuurlijk supergoed in.

Het leukste feest van het jaar

Maar ook zijn veel Spaanse families letterlijk uit elkaar gevallen. En dat heeft er mee te maken dat ze werken in het noorden van Spanje, rond Barcelona of op de eilanden of waar dan ook. En met Kerst en de Zomerfeesten dan komen ze vaak op vakantie naar de familie. Dus straks tijdens onze feestweek is ons dorp weer verdriedubbeld qua inwoners. Vriendengroepen en families worden weer herenigd. Het leukste feest van het jaar.

Ik ga je van 21 t/m 26 augustus van alles laten zien via www.facebook.com/supergoedspaansleren en via www.instagram.com/cintha_supergoedspaansleren.nl

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud