Search
menu
Search

Vijftien gestrande dolfijnen gered uit rivier inham Ría de Ferrol

Vijftien gestrande dolfijnen gered uit rivier inham Ría de Ferrol
Beeld: @AVPCFerrol / twitter

Vijftien gestrande dolfijnen gered uit rivier inham Ría de Ferrol

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is niet ongewoon om dolfijnen tegen te komen in de wateren van Galicië. In het laatste weekend van de maand juli werden ze gezien in Ferrol, in een plek waar de roeiclub gebruik van maakt. De beesten kwamen echter vast te zitten vlak bij de oever en konden niet terug in de stroming komen. 

Iemand zag het gebeuren en belde 112 om de autoriteiten te waarschuwen. Dit vond plaats op maandagochtend 31 juli. Er werden verschillende reddingsteams op afgestuurd van de burgerbescherming van Ferrol en de coördinator van het bestuderen van zeezoogdieren, CEMMA. Deze duwden de dolfijnen weer richting dieper water en hielpen ze zo om bij de oever weg te komen. Toen ze er zeker van waren dat de dolfijnen weer in de stroming van de rivier waren en weer zelf konden bewegen, stopte de hulpactie. 

In totaal ging het om 15 dolfijnen die vast zaten. Twaalf van de dolfijnen konden zelf uit het ondiepe water komen dankzij de hulp van de redders. De andere drie dolfijnen, waaronder een kalf, werden aan boord van twee boten en een jetski naar de zee gebracht. Vanaf daar konden ze zelf weer zwemmen. 

Bioloog van CEMMA, Alfredo López, vertelt dat veel dolfijnen vast kwamen te zitten in de rivieren van Galicië in de afgelopen dagen. Ze zoeken daar naar eten, maar houden geen rekening met eb en vloed. Als het eb wordt, kunnen de dieren verrast worden en komen ze soms niet meer weg. 

Het CEMMA raadt aan om 112 of de lokale politie te bellen als dolfijnen dicht bij de kust gespot worden om ze zo op tijd te kunnen helpen en, net als in dit geval, hun levens te kunnen redden.

Ga naar de inhoud