skip to Main Content
19 gewonden bij Catalaans stierenrennen in Gerona
Voorbeeldfoto / Twitter

19 gewonden bij Catalaans stierenrennen in Gerona

GERONA – In het dorp Vidreres zijn 19 personen gewond geraakt bij het ‘correbous’, een Catalaanse vorm van stierenrennen. Een stier wist aan de stierenrenners in een arena te ontsnappen en leefde zich uit tussen het publiek door diverse mensen op de horens te nemen of er met zijn ruim 500 kilo overheen te walsen. Twee van de gewonden zijn er ernstig aan toe terwijl de overige gewonden ter plaatse aan hun verwondingen geholpen konden worden.

Het voorval deed zich voor zondagavond om 19.35 uur toen een stier tijdens het jaarlijks terugkerende ‘correbous’ feest in het dorp Vidreres in de provincie Gerona uit de arena het publiek op de tribunes in sprong en besloot daar even lekker huis te houden. Deze stier liet niet met zich sollen en wist voor veel paniek te zorgen. Daarnaast raakten er 19 personen gewond waarvan 2 ernstig. Sommige mensen werden geraakt door de stier terwijl anderen gewond raakten toen ze probeerden voor de stier weg te komen.

De stier in kwestie besloot dat hij geen zin had om mishandeld te worden en had het idee om te vluchten. Nadat de stier van de arena op de tribunes was gesprongen wist hij ook nog uit de gesloten arena te komen en via een terras met stoelen en de parkeerplaats naar een stukje bos te rennen. Daar werd de losgeslagen stier door de politie doodgeschoten omdat er geen mogelijkheid was om het wilde beest te vangen.

Het dorp Vidreres is nog de enige plaats in de provincie Gerona waar de ‘correbous’ feesten georganiseerd worden. Afgelopen zaterdag werd er zoals elk jaar weer gedemonstreerd door dierenrechtenorganisaties tegen deze feesten.

Stierenfeesten

Terwijl men in Catalonië trots is op het feit dat ze het stierenvechten hebben verboden en er al jaren geen stieren meer zijn gedood in de stierenvechtersarena, staan de regionale autoriteiten wel andere feesten met stieren toe. Een van die festiviteiten is het ‘correbous’ waar men een stier op straat of in een arena loslaat en de mannen laten zien hoe stoer ze zijn door achter of voor de stier te rennen en proberen de gestresste stier aan te raken. Het ‘correbous’ wordt ook soms ’bous al carrer’ genoemd.

Dan viert Catalonië ook nog het ‘bou capllaçat’ waarbij een stier met een touw vastgebonden aan zijn hoorns en op zijn rug door diverse mannen door de straten wordt getrokken. Ook viert men het ‘bou embolat’ waarbij er aan de horens van een stier vuurwerk of bollen met vuur worden vastgebonden en de ‘bous a la mar’ waarbij het de bedoeling is dat de stieren in zee belanden. Catalonië is dus niet helemaal stierenleed-vrij al worden er geen stieren gedood wat niet wil zeggen dat deze edele beesten veel stress hebben en gewond raken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Hallo,
  Gaan jullie wel eens naar mesterijen? wel eens gezien onder welke omstandigheden julle speklapjes worden ¨verzorgd¨. Over hypocrisie gesproken.
  met zo’n derrtig dieren in een stinkend hok bij 40 graden.
  en dat gezeur over stress bij de stier, duizenden stieren staan tot hun buik in de stront te stampen voor jullie bieflapjes, maar dat geeft ja niet.
  correbou is een leuk verdrijf en ook voor de stieren, komen ze nog een lekker te rennen.

 2. Dit verhaal doet me tot op zekere hoogte deugd. Ach die gewonden eigen schuld dikke bult. Moet je je maar niet vergapen aan dierenmishandeling. Hoop dat ze er nog heel heel lang last van mogen hebben, nadeel van dit verhaal dat het arme mishandelde dier is doodgeschoten.

 3. Helemaal met de reacties eens, maar HOERA dat de stier er dan toch een paar gepakt heeft, helaas niet dood. Helaas heeft het dier het ook niet overleefd.
  Wat is dit toch voor antiek/ achterlijk gedrag van dit volk? Dit is toch geen spel?

 4. Het dier eerst gek van de stress maken en dan doodschieten op het eind van het “spel” omdat hij er in slaagde te reageren tegen wat hij inschat als zijn belagers… Wie is hier de schuldige dat er mensen gewond geraken? Bah!

 5. Die arme dieren eerst gek en uitgeput van de stress maken en dan doodschieten op het eind van het sadistische spel… Wie is hier de schuldige aan het feit dat mensen verwond geraken?

 6. Ik ben Catalaanse en Spaanse, en wat dierenleed betreft schaam ik me om beide te zijn. Wat de Catalanen betreft, die zich zo erg verheven voelen boven de rest van de Spanjaarden, vind ik deze praktijken ook nog een staaltje hypocrisie van hun kant.

 7. Spijtig dat het zo weinig gewonden waren en dat er geen doden gevallen zijn zodat de sadisten er misschien eindelijk eens mee stoppen

 8. Als je met vuur speelt…
  Het is niet de 1ex dat dit gebeurd..niets nieuws..!!!!
  Ik.. als Spaanse ben ik tegen enige vorm van dieren mishandeling. En uiteraard ook tegen stierenvechten..en noem het maar op..

 9. waarom deze stieren zo veel stress geven laat deze beesten gewoon hun gang gaan en jaag ze niet op of moeten er weer eerst doden vallen en dan is het de fout van de stier weer of wa

 10. men zegt weleens ” daar heb je zelf om gevraagd” nou niemand wil verwond worden door een stier. Daar is een hele goede oplossing voor. Per direct stoppen met deze vorm van dierenmishandeling, geen gewonden meer en allemaal blije stieren

  1. Ja ja laten we nou eindelijk eens ophouden met het mishandelen aan de dieren. Laat dieren in vrede leven, heb hen lief inplaats ze te kwellen voor eigen plezier. Hét is je REINSTE dierenmishandeling, en Stop STOP dit onmiddellijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken