Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter aan de Costa Brava

Pixabay
Beeld: Pixabay

Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter aan de Costa Brava

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Inwoners en bezoekers van de Costa Brava hebben wellicht de aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gevoeld. Volgens het Nationale Geografische Instituut (IGN) vond de beving plaats voor de kust van Palamos waardoor er meer gesproken kan worden over een onderzeese aardbeving of zeebeving.

Volgens het Spaanse Instituto Geográfico Nacional (IGN) en het Catalaanse Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) vond de aardbeving of zeebeving plaats om 1.31 uur woensdagnacht op een diepte van zo’n 5 kilometer.

Het epicentrum lag zo’n 50 kilometer voor de kust van de Costa Brava (provincie Gerona) waardoor inwoners en bezoekers van diverse gemeenten zoals Palamos, Llafranc, Begur, Playa de Aro, Palafrugell en de Baix Emporda regio de aardbeving gevoeld kunnen hebben.

Er zijn bij de hulpdiensten en 112 geen meldingen binnengekomen van schade of gewonden.    

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.