Ascaso in de provincie Huesca viert de tiende editie van het kleinste filmfestival ter wereld

Ascaso in de provincie Huesca viert de tiende editie van het kleinste filmfestival ter wereld
Beeld: Twitter

Ascaso in de provincie Huesca viert de tiende editie van het kleinste filmfestival ter wereld

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Op dinsdag 31 augustus ging in Ascaso, een pittoresk dorp in het Noorden van de provincie Huesca, de tiende editie van het “kleinste filmfestival ter wereld” van start. José Luis Rebordinos, hoofd van het emblematische filmfestival van San Sebastián, was te gast voor de officiële opening. Het festival duurt nog tot en met zaterdag 4 september.

Het kleine dorpje Ascaso, met slechts 7 officiële inwoners, viert de tiende editie van zijn filmfestival, dat beweert het “kleinste filmfestival ter wereld” te zijn. Ascaso ligt in het Sobrarbe gebied niet ver van het bekendere dorp Boltaña en Ainsa en niet ver weg van de N-260 regionale Pyreneeën weg. 

Door hard te werken, zo is dit kleine dorpje, deelgemeente van Boltaña, er in geslaagd het excentrieke microfestival uit de grond te stampen. Het doel van het festival is de aandacht te vestigen op die plaatsen waar geen water, elektriciteit of internet voorzien wordt, en die plekken terug leven in te blazen. Dat beweerde de organisator Miguel Cordero dinsdag op de opening, geflankeerd door zijn partner en medeorganisator Néstor Prades.

Op het festival worden vijf langspeelfilms getoond en vier kortfilms, allemaal rond actuele thema’s. Tevens is er in het dorp een fototentoonstelling te zien die een overzicht biedt van de afgelopen negen edities. De tentoonstelling geeft weer hoe het dorp veranderde en herademde dankzij het festival. De eerste film die op de eerste dag getoond werd was de Cubaanse drama-documentaire ‘A media voz’, die door het slechte weer helaas niet buiten in Ascaso werd vertoond, maar beneden in de cinemazaal van Boltaña.

Op zaterdag 4 september sluit het festival af met een feestmaaltijd, een wijndegustatie en een optreden van de lokale band La Ronda de Boltaña. Traditioneel is het festival zo de moeite waard net omdat het zo klein is. In een idyllische omgeving, onder een met sterren bezaaide hemel, is er na elke film namelijk ook tijd voor een vaak geagiteerde nabespreking. Wie het filmfestival van Boltaña bezoekt, krijgt dus veel meer dan alleen maar cinema voorgeschoteld. Het volledige programma vind je hier: www.cineascaso.org/

Ga naar de inhoud