Extra Covid-controles zorgen voor meer vertraagde vluchten in Spanje

Extra Covid-controles zorgen voor meer vertraagde vluchten in Spanje
Beeld: 123rf

Extra Covid-controles zorgen voor meer vertraagde vluchten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is niet een Spaans maar een Europees probleem want volgens de gegevens van Eurocontrol is het aantal vertragingen bij Europese vluchten mede vanwege de extra Covid-controles in de maand juli (2021) gestegen. En dat is opvallend want het aantal vluchten is nog steeds veel lager dan in het pre-Covid jaar 2019.

Uit de vijftiende Eurocontrol Data Snapshot die recent werd gepubliceerd blijkt dat de vertrekvertragingen door ‘immigratie, douane en gezondheid’ 10 tot 15 keer hoger zijn dan in 2019, het jaar voordat Covid-19 de wereld in haar greep kreeg en alles nog ‘normaal’ was.

Met minder vluchten als gevolg van Covid-19 hebben passagiers natuurlijk minder vertragingen opgelopen maar het laden of tanken van bagage kan nog steeds te laat zijn, of vliegtuigen kunnen een extra controle van een ingenieur nodig hebben voordat ze vertrekken. Vertragingen zijn dus niet helemaal verdwenen. Gegevens van luchtvaartmaatschappijen in juli (2021) laten zien dat de gemiddelde vertraging per vlucht bij vertrek 11 minuten was, zeker beter dan de 18 minuten in juli 2019. Niet alle soorten vertraging zijn echter verdwenen.

Een van de primaire oorzaken van vertragingen is de categorie ‘immigratie, douane en gezondheid’, bijvoorbeeld voor vertragingen bij de paspoortcontrole. In een typisch jaar valt slechts ongeveer 1 procent van de vertraging in deze categorie. 2021 is echter geen normaal jaar. 

Tijdens de corona-pandemie zijn vertrekvertragingen als gevolg van ‘immigratie, douane en gezondheid’ gestegen van bijna niets naar 6 tot 8 minuten voor elke vlucht. De voorlopige gegevens voor juli (2021) bereikten inderdaad 8 minuten per vlucht. Dat is 10 tot 20 procent van alle primaire vertraging die te wijten is aan de extra tijd die nodig is, meestal bij het inchecken, om te controleren wat de bestemming specifiek nodig heeft, zoals of de passagiers de juiste combinaties van test- en vaccinatie-certificaten en andere verplichte documenten hebben etc.

Zelfs als passagiers vroeg bij een luchthaven aankomen is het in sommige gevallen niet vroeg genoeg wanneer er lange wachtrijen zijn voor deze extra controles. Bovendien zijn het vertrek-statistieken en bevatten ze geen verdere controles van passagiers bij aankomst op de bestemming, waar ook meldingen bekend zijn van aanzienlijke vertragingen zoals extra documentatie- en gezondheidscontroles of bagageafhandeling.

Meer passagiers in de zomer betekent dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens nog meer van dergelijke controles moeten uitvoeren. Eurocontrol verwacht dan ook dat de gegevens voor de traditionele drukke augustus vakantiemaand even slecht zullen zijn als juli of zelfs slechter waarna ze in september en oktober weer beter zullen worden.

Ga naar de inhoud