De Guardia Civil vindt grootste vondst roze cocaïne ooit op party-eiland Ibiza

De Guardia Civil vindt grootste vondst roze cocaïne ooit op party-eiland Ibiza
Beeld: Guardia Civil / web

De Guardia Civil vindt grootste vondst roze cocaïne ooit op party-eiland Ibiza

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Klaar om gedistribueerd te worden in poeder of pillen. Zo vond de Spaanse guardia civil van de Balearen eilanden een voorraad van 13,25 kilo roze cocaïne (ook bekend als 2CB) die een criminele organisatie verborgen hield in een woning op Ibiza. De operatie, gedoopt Vía Fora (uitgang), heeft de aanhouding van twaalf personen op Ibiza geproduceerd en nog eens twee personen in Colombia. Alle aangehoudenen zijn leden van een criminele organisatie die zich bezig houdt met het produceren en distribueren van roze cocaïne. 

De drug bestaat uit een mix van psychotrope middelen zoals MDMA en LSD. Het gaat om een zeer schaars verdovend middel dat gefabriceerd wordt op aanvraag en met een gemiddelde prijs van ongeveer honderd euro per gram. De drug staat ook bekend als een middel dat veel gebruikt wordt door de rijkere klasse. 

De operatie werd gestart met twaalf huiszoekingen in verschillende plaatsen op het eiland. Dit leidde tot de aanhouding van twaalf personen die onderzocht worden voor het plegen van misdrijven tegen de volksgezondheid, illegaal wapenbezit en het behoren tot een criminele organisatie. In samenwerking met de politie op Ibiza hield de nationale politie van Colombia ook twee leden van de organisatie aan die zich hadden verplaatst naar het land om de koop van grote hoeveelheden cocaïne te onderhandelen. Alle aangehoudenen op Ibiza hebben de Britse nationaliteit met al jaren residentie vergunningen op Ibiza, daarnaast zijn in Colombia een Colombiaanse vrouw en een Amerikaanse vrouw aangehouden. 

Het hoofd van de Guardia Civil van de Balearen, Alejandro Hernández, legt uit dat de groep zich niet alleen wijdde aan de fabricatie en distributie van deze drug, maar zich ook bezighield met het beroven van andere organisaties die drugs verkopen. De agenten vonden dan ook bij de huiszoekingen drie vuurwapens voor korte afstand en een machinegeweer met demper. Alle wapens zijn van onwettige afkomst. De vondst van de wapens bevestigt volgens Hernández het extreem gewelddadige karakter van de groep. De drug werd het eiland op getransporteerd vanuit Colombia en het Verenigd Koninkrijk in voertuigen of vrachtwagens met dubbele bodem die via de haven van Ibiza het eiland op kwamen. 

Naast de 13,25 kilo roze cocaïne zijn ook 16,4 kilo ‘gewone’ cocaïne, 5,6 kilo ketamine en 87 duizend individuele doses  van diverse substanties gevonden. De totale straatwaarde is boven de twee miljoen euro, volgens de berekeningen. Daarnaast zijn ook 439.000 euro aan cash geld, 30.000 Britse pond, 12.000 dollar, tien voertuigen van gemiddelde en hoge waarde, meerder luxe horloges en een grote hoeveelheid telefoons en andere elektronica in beslag genomen. 

Hernández legt uit dat de onderzoekers geloven dat dit soort organisaties geprofiteerd heeft van de pandemie om zich op een ‘discrete wijze’ te installeren op de eilanden. Daarna hebben ze de kans gepakt om in een zomer als deze, met records van internationaal toerisme, hun ‘machine aan het werk te zetten’. 

De operatie is ingezet door de ‘Groep tegen georganiseerde misdaad’ in samenwerking met Europol, de Britse politie en de nationale politie van Colombia. Daarnaast was er ook een gespecialiseerde politie-eenheid van de Spaanse politie vanwege het extreem gevaar.

Ga naar de inhoud