Negen van de tien Spanjaarden neemt zijn eigen tas mee naar de supermarkt

Negen van de tien Spanjaarden neemt zijn eigen tas mee naar de supermarkt

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een enquête van Ulises voor de Spaanse krant 20 Minutos nemen tegenwoordig negen van de tien Spanjaarden hun eigen tassen mee naar de supermarkt. Dat was vroeger wel anders toen men in de supermarkten zonder pardon plastic zakjes uitreikte om de boodschappen in te doen. Sinds enkele jaren echter dient men te betalen voor de zakjes bij de supermarkten waardoor veel Spanjaarden hebben besloten herbruikbare zakjes en tassen te gaan gebruiken.

Het heeft even geduurd en men moest de Spanjaarden in de beurs raken maar de mensen zijn omgeschakeld naar meer ecologische manieren van winkelen in de supermarkten. Dat wil zeggen, men is zich schijnbaar nu meer bewust van het vervuilende karakter van de plastic zakken in de Spaanse supermarkten waardoor men tegenwoordig in de meeste gevallen eigen herbruikbare zakjes of tassen meeneemt om de boodschappen in te doen.

9 van de 10

Volgens een enquête van 20 Minutos maakt 87,5% van de ondervraagde Spanjaarden tegenwoordig gebruik van eigen zakjes en/of tassen, dat is dus bijna negen van de tien Spanjaarden. Vooral de vrouwelijke kopers in supermarkten gebruiken herbruikbare zakjes en tassen met 90,5% in vergelijking tot 84,4% van de Spaanse mannen.

Gratis is niet meer

Sinds enkele jaren mogen supermarkten in Spanje niet zomaar meer gratis zakjes weggeven om de boodschappen in te doen. Op deze manier wordt de vervuiling flink teruggedraaid. Klanten hebben nog wel de mogelijkheid plastic zakjes te gebruiken maar moeten deze kopen voor enkele centen. Veel supermarktklanten kiezen er echter voor om eigen tassen mee te nemen naar de supermarkt of deze daar te kopen, denk aan de populaire groene Mercadona tassen (die je ook soms in Nederland of België voorbij ziet komen net zoals de Jumbo en Albert Heijn tassen in Spanje).

Andere winkels wel

Het gebruik van de plastic zakjes is nog niet verboden in Spanje of de rest van de Europese Unie maar men wil dat vanaf 2019 wel gaan doen. In Spanje rekent men al langere tijd een x-bedrag voor de zakjes om het gebruik van herbruikbare en stevigere tassen te stimuleren. Het is echter nog wel steeds mogelijk om gratis zakjes te krijgen in andere winkels, kledingzaken, restaurants, etc. Slechts in de regio Catalonië is men bezig om een algeheel verbod in te gaan stellen op het gebruik van de milieuverontreinigende plastic zakjes of om overal een bedrag te gaan rekenen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.