Madrid, Barcelona en Valencia willen geen elektrische steps meer

Oeps ... foto ontbreekt!

Madrid, Barcelona en Valencia willen geen elektrische steps meer

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Madrid, Barcelona en Valencia willen geen elektrische steps meer
El Pais

MADRID – De grote steden in Spanje hebben het helemaal gehad met de mode van de stepjes die overal te zien zijn. Steden als Madrid, Barcelona en Valencia hebben nieuwe regels opgesteld waarbij er strenge eisen zijn wat betreft het gebruik van de stepjes. Het gaat in de meeste gevallen om de elektrische steps waarvan het gebruik aan banden wordt gelegd.

Barcelona was een van de eerste steden die wetten heeft opgesteld voor het gebruik van de elektrische steps (patinetes eléctricos). Zo kunnen gebruikers van een step tussen de 100 en 500 euro boete krijgen als men zich niet houdt aan de nieuwe regels die sinds 1 oktober zijn ingegaan.

Barcelona

Zo is het in de Catalaanse stad sinds nu verboden om op de stoep te rijden met een step maar mogen gebruikers jonger dan 16 jaar ook niet op straat rijden. Met andere woorden, men raadt de fietspaden aan.

Er wordt echter onderscheidt gemaakt in twee types, de type A die lichter zijn dan 25 kilo en minder smel kunnen rijden en type B die zwaarder zijn dan 25 kilo en sneller kunnen rijden. In de praktijk komt het erop neer dat de stepjes als type A gezien worden en bijvoorbeeld segways als type B.

Type A steps mogen niet op de stoep rijden en moeten op een fietspad rijden indien aanwezig of op het wegdek. Daarnaast mogen de elektrische steps niet sneller gaan dan 30 km/uur. Ook is het niet toegestaan om de stepjes zomaar ergens aan palen, banken of bomen vast te maken waarbij de politie deze weg mag halen. Het gebruik van een helm is alleen verplicht voor jongeren onder de 16 jaar.

Madrid

Ook de gemeente Madrid heeft nieuwe wetten opgesteld wat betreft het gebruik van elektrische stepjes. Zo is het in de hoofdstad van Spanje ook niet meer toegestaan om op de stoep te rijden en dient de stepper te rijden op straat of op fietspaden indien aanwezig. Ook moet men een matige snelheid aanhouden afhankelijk van het type step, A (tot 20 km/uur) of B (tot 30 km/uur).

Madrid heeft daarnaast ook het “probleem” van de de smartphone app Lime, onderdeel van Uber, waarbij het mogelijk is om steps type B te lenen/huren via de app. Met de nieuwe regels van de stad mogen deze verhuur-steps alleen nog verhuurd worden mits men een vergunning heeft, iets wat nu nog niet het geval is.

Valencia

Valencia is de derde stad die het gebruik van de elektrische steps aan ban wil leggen. Naast het persoonlijk gebruik door de inwoners heeft ook Valencia te maken met de step-verhuur-dienst van Lime waarbij de politie al diverse steps in beslag heeft genomen omdat deze willekeurig op straat stonden te wachten op huurders.

De gemeente Valencia wil voorlopig nog niet zo ver gaan dan in Barcelona en Madrid door het gebruik van de elektrische stepper te verbannen uit de stad door deze niet meer toe te staan op de stoep te rijden of in een voetgangersgebied waarbij men niet harder mag rijden dan 10 km/uur (type A). Met de type B (20 km/uur) step dient men op straat of het fietspad te rijden maar is het dragen van een helm niet verplicht.Andere steden in Spanje zijn ook bezig met lokale wetten om de revolutie van de elektrische step te controleren voordat het uit de hand loopt zoals in Spanje’s grootste steden die eigenlijk al achter de feiten aanlopen.

Ga naar de inhoud