skip to Main Content
Meer Belgen en minder Nederlanders naar Spanje in augustus
Freepik

Meer Belgen en minder Nederlanders naar Spanje in augustus

MADRID – In de maand augustus is het aantal Belgische toeristen gestegen en het aantal Nederlandse toeristen dat naar Spanje is gekomen voor een welverdiende vakantie gedaald. Gedurende de eerste acht maanden van dit jaar steeg het aantal Belgische vakantiegangers minimaal maar daalde het aantal Nederlandse toeristen. In de maand augustus is het totale aantal internationale vakantiegangers met 0,5% gedaald naar 10,1 miljoen bezoekers.

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) en Frontur hebben de cijfers bekend gemaakt wat betreft de internationale toeristen die in augustus en tot en met de achtste maand van het jaar naar Spanje zijn gekomen.

In augustus kwamen er 10.121.985 buitenlanders naar Spanje om van een vakantie of bezoek te genieten, een daling van 0,5% ten opzichte van augustus 2018. De grootste groep toeristen was afkomstig uit Groot Brittannië met bijna 2,2 miljoen (-3,1%) gevolgd door Frankrijk met 2 miljoen (-4,6%) toeristen en DUitsland met 1,1 miljoen (-10,7%) vakantiegangers.

In augustus daalde het aantal Nederlandse toeristen naar 454.720 (-9,5%) maar steeg het aantal Belgische vakantiegangers naar 305.769 (+2,3%).

Tot en met augustus

Gedurende de eerste acht maanden tussen begin januari en eind augustus zijn er 58.182.807 buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen, een stijging van 1,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Ook hier was de grootste groep (zoals altijd) de Britten met 12,6 miljoen (-1,8%) gevolgd door de Fransen met 8,1 miljoen (-2,1%), de Duitsers met 7,7 miljoen en de Scandinaviërs met 3,7 miljoen (-7,2%).

Wat betreft de Nederlandse vakantiegangers daalde dit aantal met -5% gedurende de eerste acht maanden naar een totaal van 2.637.032 toeristen. Wat betreft de Belgische toeristen steeg dat aantal met +1% naar 1.813.939 vakantiegangers gedurende de eerste acht maanden.

Regio’s

Zoals altijd is Catalonië (Costa Brava, (Costa) Barcelona, Costa Dorada) de meest bezochte regio met 13.612.274 (+0,7%) buitenlandse toeristen gevolgd door de Balearen met 710.141.366 (-0,2%), de Canarische Eilanden met 8.677.139 (-3,7%) en Andalusië met 8.304.311 (+3%) toeristen.

De Valencia regio ontving dit jaar alweer 6.665.738 (+3,9%) toeristen en de regio Madrid (met name de stad Madrid) kreeg te maken met 5.023.484 (+9,2%) internationale toeristen.

Bekijk HIER de PDF met alle informatie (in het Spaans)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Ben verbaasd over de reacties hieronder. Ik ken alleen maar hele vriendelijke Belgen (Vlamingen eigenlijk, ken geen Walen). Ben ook heel blij met al die heerlijke Belgische restaurants. Houden zo, dus.

  2. Redenen genoeg om erover na te denken waarom daling ontstaat. Spanje is onstabiel in vele vormen. Probleem met afrekenen / horeca. Verhuur van huurwoningen regelmatig niet transparant . Dat gedoe met borg en dubbele huren. Verder kijk uit met afrekeningen van water en stroom. Zelfs telefoon en internet rekeningen erg vaag en teveel. Dat er ook mensen zijn waarbij het goed gaat en geen klachten hebben is aannemelijk. Maar het geldstuk heeft twee zijden. Zelf na een langer verblijf in Spanje weet ik dat er ook echt vervelende situaties kunnen voordoen. Communicatie is echt belangrijk . De taal beheersen is van belang om niet voor de kar gespannen te worden. Beter te delegeren dan afzien en belazerd te worden. De Spaanse belastingdienst draait op volle toeren en zijn bikkelhard in hun uitvoering.

  3. Wat ik interessant zou vinden te weten, wat de reden ervan is dat er minder/meer buitenlanders naar Spanje komen. Want Spanje kent toch weinig onrust. Of zouden al die vakantiehuizen die in bezit zijn van Buitenlanders een reden kunnen zijn? Dat hun prijzen te hoog zijn ? Ben nieuwsgierig naar de reden.

    1. Er zijn nogal wat ouderen die hun huis verkopen en weer terug keren naar zowel België als Nederland. De huizenprijzen zitten nu aan een werkelijke prijs na jarenlang te duur en onverkoopbaar. Zo zie je dat er weer meer kopers zijn vanuit beide landen, ze gaan wel eerst huren en op gemak kijken wat er is, want het aanbod is groot geworden. Ook de nieuwbouw villa´s zitten weer in de lift en die gaan gemakkelijk rond de prijs van 350.000 tot 400.000 euro als broodjes weg. Je merkt ook dat door politieke ontwikkelingen in beide landen de mensen het zat zijn en hun land verlaten om in Spanje te gaan wonen. De toestroom van Russen is gelukkig wat minder geworden.

  4. Dat was bij mij wel te merken, maar ook heel veel Fransen dit jaar. Van de Belgen had ik een paar kopers, niet veel, want hoofdzakelijk zijn het slenteraars die voor een pilsje het liefst op terras zitten waarvan de dames graag langs kraampjes lopen. De Fransen waren goed in geld besteden, die dames kochten regelmatig, zo ook de Scandinaviërs die het meest besteden tijdens vakanties. De Nederlanders beginnen vaak met dat is bij ons goedkoper….goedkoper? Die halen zeker al hun producten bij Xenox of dergelijke zaken die hier ook als Dompti bekend staan. Het typische van de Nederlanders die klagen, (mijn ervaring) is dat als ze op Ibiza zijn gemakkelijk een zomerdress van 175 euro kopen in een boetiek, die zelfde bied ik aan voor 89 euro, want ik koop 2x per jaar in op Ibiza.

    1. Geef mij maar Nederlanders veel losser,vriendelijker en zeggen direct als er iets is wat hun stoort en véél minder streken.Ik wil bij deze niet alle belgen op een lijn zetten en het enkel over het algemeen hebben.

    2. Als Belg ben ik maar wat al te blij niet meer onder de belgen te moeten wonen in Spanje, de meeste Belgen die naar Spanje komen zijn nog steeds even verzuurd als in Belgie en steken elkaar liever een mes in de rug als elkaar te helpen. Geen aangenaam volkje vind ik.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken