skip to Main Content
Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ vergoed in Spanje
Archieffoto

Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ vergoed in Spanje

MADRID – In de autonome regio Navarra vergoed men sinds 2017 reeds het middel ‘Champix’ wat de regionale overheid zo’n 700.000 euro heeft gekost. Recent werd bekend dat ook de Spaanse overheid via het Ministerio de Sanidad ‘Champix’ heeft opgenomen op de lijst van gefinancierde medicijnen die via het Sistema Nacional de Salud (SNS) vergoed worden. 

De Spaanse overheid wil het aantal rokers sterk gaan verminderen waardoor ook automatische de medische kosten verminderd zullen worden. Jaarlijks overlijden er in Spanje tenminste 50.000 mensen als gevolg van het roken. Volgens een recent onderzoek rookt 23,3% van het Spaanse volk wat dus wil zeggen zo’n 10 miljoen mensen. 

Met het nieuwe financieringsplan voor het medicijn Champix verwacht de Spaanse overheid zo’n 70.000 rokers te kunnen helpen, een 3% van alle rokers die daadwerkelijk van plan is om te stoppen met roken. 

Champix is volgens velen een van de meest effectieve medicijnen om te stoppen met roken. Het medicijn wordt gemaakt door Pfizer en werd in 2018 door 85.000 Spanjaarden gebruikt. De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen met twee gevolgen: 

Enerzijds zijn de receptoren tevreden en zijn ze al ‘vol’ waardoor de sigaret geen of minder extra kick geeft. Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de receptoren (in de hersenen) dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij/zij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Toch wordt Champix als het enige effectieve medicijn gezien door de medische wereld.

Volgens berekeningen van de Spaanse overheid kost een kuur tussen de 307 en 385 euro maar andere regionale overheidsinstellingen zoals in Navarra en Aragon houdt men rekening met kosten van respectievelijk 362 en 421 euro. De gemiddelde prijs is vastgesteld op 400 euro en Sanidad verwacht 70.000 rokers te kunnen helpen met gesubsidieerde Champix wat de Spaanse overheid uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro zal gaan kosten.

Champix zal alleen te verkrijgen zijn bij de Spaanse apotheken met een recept van de dokter.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ik vind het middel wel degelijk super goed.. als je het goed gebruikt en doet wat er staat helpt het zeker.

  Maar je moet er wel 100% achter staan. De uitleg van jullie is helemaal goed. Ik vind het een super hulpmiddel.

 2. Ik ben afgelopen Maart dit jaar gestopt ik rookte een pakje Marlboro per dag ( 46 jaar lang ). 2 weken enkele afkickverschijnselen gehad,verder geen problemen.
  Zonder medicijnen en/of e sigaretten! Gewoon omdat IK !!! dat wilde.

  1. In 2008 gestopt na 40 jaar gepaf..wel met hulp van champix.. nergens last van gehad.. ik wilde er zo graag vanaf.. inderdaad wilskracht !!!

 3. mijn echtgenote heeft alle middelen tot aan een laserbehandeling toe geprobeerd om te stoppen met roken (zij rookte ruim 1 pakje sigaretten per dag) niets lukte, de huisarts wilde Champix niet voor schrijven. Mijn cardioloog stond er wel achter en schreef een recept uit, zij is sinds 7 februari 2018 gestopt met roken met behulp van Champix, dus het is geen oplichterij en zo ken i nog diverse mensen in mijn omgeving die met behulp van Champix zijn gestopt

 4. Ik hoop ook dat de arts die Champix voorschrijft goed kijkt naar het huidige medicijn gebruik van de patient die hij het voorschrijft Champix kan met bepaalde medicatie een psychose veroorzaken😰

 5. “…Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. …” Hallo ???? 80% is dus herbegonnen? En dat noemt men een effectief middel ?
  Voor mij is het duidelijk: dit is gelegaliseerde oplichterij. Roken is een gewoonte en gewoonten verandert men niet met geneesmiddelen maar met wilskracht!. Wie het ėcht wil slaagt er wel in, ook zonder hulpmiddelen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken