Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ vergoed in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ vergoed in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de autonome regio Navarra vergoed men sinds 2017 reeds het middel ‘Champix’ wat de regionale overheid zo’n 700.000 euro heeft gekost. Recent werd bekend dat ook de Spaanse overheid via het Ministerio de Sanidad ‘Champix’ heeft opgenomen op de lijst van gefinancierde medicijnen die via het Sistema Nacional de Salud (SNS) vergoed worden. 

De Spaanse overheid wil het aantal rokers sterk gaan verminderen waardoor ook automatische de medische kosten verminderd zullen worden. Jaarlijks overlijden er in Spanje tenminste 50.000 mensen als gevolg van het roken. Volgens een recent onderzoek rookt 23,3% van het Spaanse volk wat dus wil zeggen zo’n 10 miljoen mensen. 

Met het nieuwe financieringsplan voor het medicijn Champix verwacht de Spaanse overheid zo’n 70.000 rokers te kunnen helpen, een 3% van alle rokers die daadwerkelijk van plan is om te stoppen met roken. 

Champix is volgens velen een van de meest effectieve medicijnen om te stoppen met roken. Het medicijn wordt gemaakt door Pfizer en werd in 2018 door 85.000 Spanjaarden gebruikt. De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen met twee gevolgen: 

2bffacac179f87b51e2f0b7e39598b2b

Enerzijds zijn de receptoren tevreden en zijn ze al ‘vol’ waardoor de sigaret geen of minder extra kick geeft. Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de receptoren (in de hersenen) dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij/zij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Toch wordt Champix als het enige effectieve medicijn gezien door de medische wereld.

Volgens berekeningen van de Spaanse overheid kost een kuur tussen de 307 en 385 euro maar andere regionale overheidsinstellingen zoals in Navarra en Aragon houdt men rekening met kosten van respectievelijk 362 en 421 euro. De gemiddelde prijs is vastgesteld op 400 euro en Sanidad verwacht 70.000 rokers te kunnen helpen met gesubsidieerde Champix wat de Spaanse overheid uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro zal gaan kosten.

Champix zal alleen te verkrijgen zijn bij de Spaanse apotheken met een recept van de dokter.

Ga naar de inhoud