Nationale Politie Spanje voert succesvolle testvluchten uit met eerste bemande surveillance drone

Nationale Politie Spanje voert succesvolle testvluchten uit met eerste bemande surveillance drone
Beeld: EHang / website

Nationale Politie Spanje voert succesvolle testvluchten uit met eerste bemande surveillance drone

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nationale politie van Spanje heeft in oktober 2021 al de eerste bemande surveillance drone in ontvangst genomen maar het was pas een jaar later dat bekend werd dat de testvluchten succesvol zijn verlopen. Met deze enorme 600 kilo zware drone kunnen twee agenten vanuit de lucht alles wat zich op grond afspeelt surveilleren. Het klinkt als science fiction en als iets uit films maar de drone is echt en wordt in de toekomst in gebruik genomen voor korte vluchten.

De Policía Nacional heeft een jaar geleden een EH216 drone in ontvangst genomen en daarna gedurende een jaar meerdere testvluchten, bemand en onbemand, uitgevoerd, allemaal succesvol verlopen. Het gaat om een vliegend vaartuig dat twee personen kan dragen en 600 kilo zwaar is. Het vliegt als een helikopter maar dan in de vorm van een bemande drone, niet op brandstof maar op elektriciteit.

De EH216 is ontwikkelt door het Chinese bedrijf EHang en zal binnenkort door de Policía Nacional gebruikt worden om toegang te krijgen tot besmette gebieden met nucleair, radiologisch, bacteriologisch of chemisch risico en toegang vanuit de lucht tot besloten ruimtes waar een helikopter niet kan komen.

De ‘megadrone’ zelf weegt dus 600 kilo en kan nog eens extra 220 kilo ofwel twee bemanningsleden dragen. De maximumsnelheid is 130 km/uur. De Policía Nacional heeft de drone van de Chinese fabrikant gekregen. Er wordt met de Agencia Estatal de Seguridad Aérea onderhandelt over de vergunning om te mogen vliegen. In de tussentijd worden agenten getraind om de ‘megadrone´te vliegen.

Ga naar de inhoud